Witam serdecznie i od razu zapraszam na przepis miesiąca w sierpniu, którego tematem są dania z grilla. W sierpniu przepis miesiąca powiązany jest z konkursem, którego myślą przewodnią jest patelnia grillowa nie tylko do mięsa. Dla zwycięskiego przepisu czeka nagroda oczywiście w postaci patelni grillowej Trevi ufundowanej przez firmę Ballarini. Wspaniałej jakości patelnia, z którą można grillować przez cały rok trafi za około miesiąc do zwycięscy, a przez ten czas do dzieła!
Myślą przewodnią przepisu miesiąca w sierpniu są dania z grilla, które można wykonać z powodzeniem na patelni grillowej jak i na otwartym grillu. Jakie są Wasze najlepsze dania z grilla?Jestem bardzo ciekawa czy to będą szaszłyki, kurczak, kiełbasa, wieprzowina, wołowina, ryby, owoce czy warzywa, a może wszystko razem w pięknej smacznej kompozycji!
U mnie na blogu roi się od przepisów na grilla, bo osobiście bardzo lubię grillować i na grillu i na patelni grillowej. Z radością przetestowałam patelnię grillową linii Positano. Gotuję na kuchni indukcyjnej, więc się ucieszyłam, że patelnia grillowa Positano pasuje do wszystkich rodzajów kuchni w tym indukcyjnej. Poza tym ta patelnia jest bardzo lekka, co ułatwia jej podnoszenie czy przesuwanie. Nie nagrzewająca się rączka, ładna konstrukcja, doskonała jakość to niewątpliwie atuty tej patelni, oczywiście wspaniała w użyciu. Jestem naprawdę bardzo zadowolona!
Pewnie jesteście ciekawi jakie danie grillowe przygotowałam. Otóż zrobiłam burgery z łososia, awokado i ananasa. Wszystkie składniki na burgera oczywiście ugrillowałam na patelni grillowej. Pyszne burgery z grilla, z pysznym dipem, w pysznej domowej roboty hamburgerowej bułce…po prostu uczta! Zachęcam Was do grillowania nie tylko mięsa i ryb ale również warzyw i owoców.
Przepis miesiąca – burgery z łososia, awokado i ananasa
Składniki:
na 4 burgery
400 g fileta z łososia
1 awokado
4 plasterki ananasa, u mnie z puszki
sól do smaku
płatki chili i czarny pieprz do smaku
łyżka oliwy
Dip do burgerów
100 ml majonezu, u mnie domowy majonez
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka posiekanych ziół, u mnie pietruszka i koper
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta pieprzu kajeńskiego
Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą i przyprawami. Jeśli użyjesz świeżego ananasa pokrój go na ładne plasterki. Użyłam ananasa z puszki, bo akurat nie miałam dostępu do świeżego. Pokrój awokado również na plastry. Posmaruj oliwą ananasa i awokado. Wszystko ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu węglowym.
W międzyczasie przygotuj dip. Używam wyłącznie domowego majonezu, który możecie sami zrobić z przepisu na domowy majonez (link podany wyżej). Wszystkie przyprawy i zioła wymieszaj z majonezem.
Przekrój hamburgerowe bułki na pół. Obie połówki posmaruj dipem. Zmontuj burgera układając kolejno sałatę, awokado, łososia i ananasa. Podawaj burgery z domowymi frytkami z ziemniaków i marchewki. Smacznego!
16 komentarzy
Gosiu,
fajnie,że w sierpniu jest Twój ,przepis’.
Dołączę z przyjemnością!
Super Aniu!
Witaj,chetnie przylaczylabym sie do sierpniowego grillowania:)
Ależ proszę!Umieść link w komentarzach do tego wpisu. Link powinien być opatrzony banerem lub możesz dodać baner na głównej stronie swojego bloga, a ja umieszczę cię na liście blogów. Zapraszam!
załączam link do przepisu: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/baklazany-z-grilla-i-mietowy-sos-srodziemnomorskie-klimaty/
Pyszne danie! Bakłażan z miętą bardzo do siebie pasują!
Dołaczam swój przepis na szaszłyki.
Pozdrawiam serdecznie
http://ankawell.blogspot.com/2014/08/szaszyki-pene-woskich-smakow.html
Dzięki za przepis! Bardzo lubię takie szaszłyki!
I ja z chęcią przystępuję :) Zgłaszam przepis na szaszłyki z łososia :)
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/06/Szaszlyki-z-lososia.html
Pozdrawiam serdecznie :)
Super!
A oto link do przepisu, który chętnie zgłaszam do konkursu:
http://dzemdzus.blogspot.com/2014/08/meska-rzecz-czesc-ii-ser-z-grilla.html#comment-form
Pozostaje tylko pytanie który baner i gdzie go znaleźć. Jakoś mi ta informacja umknęła :) Pozdrawiam
Ten przepis na pewno wypróbuję!
Melduję: Banerek załączony
Super!
Witaj,
Och cudna, cudna ta patelnia :-)
Nie wiem, czy mogę wziąć udział w konkursie na Przepis miesiąca, gdyż nie prowadzę bloga kulinarnego, chociaż gotuję, piekę, smażę, duszę „na okrągło”, gdyż jest to to, co uwielbiam.
Mimo wszystko spróbuję i zgłaszam swój przepis do konkursu:-)
Jako danie z grilla polecam kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera:
Potrzebujemy:
2 bakłażany
2 garście liści młodego szpinaku
2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
kozi ser
oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeże oregano
Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżym oregano i lekko posolić. Na grillu (ruszcie) upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana około 2-3 minuty, aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dziękuję serdecznie za przepis. Na pewno wypróbuję!