Burgery z fasoli i quinoa. U nas w domu warzywne burgery są bardzo popularne. Staram s^ę zawsze urozmaicać. Robię je przeważnie z resztek warzyw i kasz, które pozostają mi z poprzedniego dnia. Burgery z fasoli przyrządziłam z czarnej fasoli, kukurydzy i szpinaku. Jeden warzywny burger w bułce z dodatkiem świeżych warzyw nasyci każdego głodnego.
Burgery z fasoli
Składniki:
6 – 8 burgerów
200 g ugotowanej czarnej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej
100 g świeżego szpinaku
2 jajka
2 ząbki czosnku
100 g ugotowanej quinoa, u mnie 3-kolorowa
100 g ugotowanego pęczaku
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
Dodatkowo
bułki do burgerów, tutaj przepis
plasterki pomidora
czerwona cebula
liście szpinaku lub sałaty
Zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Przełóż do miski, dodaj, quinoa i pęczak. Zgnieć lekko fasolę widelcem i dodaj ddo farszu wraz z kukurydzą i jajkami. Dopraw farsz solą, kminem rzymskim i pieprzem. Wymieszaj farsz i uformuj 6 – 8 burgerów. Usmaż burgery na oleju na złoty kolor po obu stronach.
Przekrój bułki na pół i lekko opiecz w piekarniku lub opiekaczu. Do każdej bułki włóż po plastrze pomidora, cebulę, burgera z fasoli i sałatę lub świeże liście szpinaku.
Warzywne burgery to moja specjalność. Poniżej przepisy na burgery z fasoli i nie tylko
Burgery ze szpinakiem i pęczakiem
2 komentarze
ja poproszę takiego burgera ;)
Prezentują się przepysznie :)
http://iwonka-bloguje.blogspot.com