Witam serdecznie coraz bliżej wiosny. Nie mogę się już doczekać, kiedy w końcu będę mogła spakować zimowe rzeczy, przestawić zegarek, jeździć na rowerze do woli, cieszyć się słonecznymi promieniami, dłuższym dniem, a przede wszystkim zacząć siać zioła i co niektóre warzywka na moim nowym dopiero co oddanym do użytku balkonie. Do balkonowych relacji jeszcze nieraz powrócę, a dzisiaj proponuję przepis na burgery z fasoli i quinoa w pysznej domowej hamburgerowej bułce.
Bardzo lubię jarskie burgery, nie mniej pożywne niż hamburgery i łatwe do zrobienia. Warzywne burgery można zrobić praktycznie z każdego warzywa. W zeszłym roku dużą popularnością u mnie w domu cieszyły się burgery ze szpinaku i quinoa. Bardzo często przyrządzam burgery według tego przepisu. Jest on irównież inspiracją do dzisiejszego przepisu na burgery z fasoli, gdzie również dodałam quinoa.
Składniki:
na 4 duże burgery
220 g ugotowanej, różnego rodzaju fasoli
pęczek kolendry, posiekanej
1 duży ząbek czosnku
1 mała czerwona chili, drobno pokrojona
1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
200 g ugotowanej quinoa
2 łyżki oliwy
1 jajko
sól do smaku
szczypta kajeńskiego pieprzu, kminu rzymskiego i czarnego pieprzu
Dressing czosnkowy
1 czosnek, w całości uprażony
250 ml gęstego jogurtu, typu greckiego
sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
Ugotowaną fasolę rozdrobnij mikserem ale nie do końca lub zgnieć widelcem. Dodaj jajko, quinoa, posiekaną chili, cebulę, kolendrę, oliwę i przyprawy, wymieszaj. Na blasze wyłożonej pergaminem uformuj 4 burgery, ja użyłam metalowej obręczy. Piecz burgery w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu przez 8 minut po obu stronach.
Upieczony czosnek w całości obierz i zgnieć widelcem. Dodaj jogurt, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dressing.
Montowanie burgera
garść rukoli
1 czerwona grillowana papryka, obrana ze skórki i skropiona lekko octem balsamicznym (opcjonalnie)
dressing czosnkowy
Przekrój bułki na pół. Na spodniej połówce ułóż rukolę, rozsmaruj dressing, ułóż burgera, rozsmaruj dressing, a następnie zakończ grillowaną papryką. Całość przykryj drugą połówką bułki.
9 komentarzy
te burgery to coś dla mnie :)
Tak, są bardzo dobre
Super ten burger :-)
Dziękuję!
Są wszystkie moje ulubione składniki. Z pewnością takie hamburgery są warte wypróbowania :)
Polecam
Pyszne i sycące!
Burger wegetariański to coś dla mnie :) wygląda bardzo apetycznie!
Robiłam podobne tylko zamiast komosy ryżowej dodałam kaszę jaglaną :)