392
Tuńczyka bardzo lubię, nie mam co ukrywać. Zapraszam Was dzisiaj do przygotowania bardzo prostej sałatki z tuńczykiem w roli głównej. Kremowa sałatka z tuńczyka z dodatkiem ciecierzycy no i oczywiście mnóstwo świeżego kopru i szczypiorku, a wszystko to zapakowane w pięknie wyrośnięte pita chlebki.
Pita u mnie jak zwykle domowego wypieku, a co! Nic trudnego upiec pita korzystając z tego przepisu. Bardzo lubię kanapki z pita, bo można je napełnić czym tylko popadnie. Moje ulubione nadzienie pita to oczywiście pita z pulled pork, ale nie pogardzę wegetariańską wersją jak ta kotlety z soczewicy.
Kremowa sałatka z tuńczyka
Składniki:
na 2 porcje
- 1 puszka tuńczyka w zalewie, około 150 g
- mała puszka ciecierzycy
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki cremé fraiche
- 2 łyżki majonezu, polecam domowy majonez
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- zielona sałata wedle smaku
Wykonanie:
- Odcedź tuńczyka i ciecierzycę i rozdrobnij lekko. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą,pieprzem i sokiem z cytryny.
- Natnij pita do połowy i napełnij sałatką oraz zieloną sałatą.
4 komentarze
Mmmm wygląda mega apetycznie!
Dziękuję!
Świetna sałatko-pasta!
Małgosiu ale kusisz