Jak zrobić sałatkę z tuńczyka?

Jak gorąco! Wreszcie lato, a jak lato to pora na letnie sałatki. Letnia sałatka z tuńczyka to właśnie moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Przyrządzam ją na wiele sposobów, z różnymi warzywami i sosami, a nawet dodaję do niej białą fasolę. Ostatnio lubuję się w sałatce Cezar. Sos Cezar pasuje do większości produktów spożywczych, w tym tuńczyka.

Przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne. Sos Cezar zazwyczaj miksuję wcześniej, bo jak wspomniałam pasuje do innych sałatek, a ja, jeśli już w nim zasmakuję to używam go aż się skończy.

Salatka_tunczyk_cezar_Przepis_codojedzenia

Sałatka z tuńczyka to prawdziwie letnia sałatka w tonacji żółto zielonej. Wybrałam do niej żółtą i pomarańczową paprykę, rzymską sałatę i świeżego ogórka. W mojej kuchni używam mnóstwo ziół. Latem są to w większości świeże zioła, które rosną w moim ziołowym ogródku na balkonie. To cudowny czas, kiedy mam je na wyciągnięcie ręki.

Dodatkowo posypałam sałatkę grzankami. Te opiekam na suchej patelni, a kiedy już się zrumienią dodaję odrobinę oliwy. Posypuję sałatkę grzankami tuż przed podaniem. Do grzanek można wykorzystać czerstwy chleb. Polecam levain.

letnia sałatka z tuńczyka przepis codojedzenia

Sałatkę można też przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej, wtedy zamiast grzanek można dodać prażone nasiona. Do sałatki polecam tuńczyka w zalewie z wody.

Letnia sałatka z tuńczyka

2 porcje

Składniki:

1 mała główka rzymskiej sałaty

10 cm ogórka

½ papryki, u mnie pomarańczowa i żółta

1 dymka ze szczypiorem

2 jajka, ugotowane na pół miękko

1 puszka tuńczyka w zalewie

1 kromka, np. chleba na zakwasie

zioła do posypania, u mnie koper, pietruszka, mięta

100 ml sosu Cezar, tutaj przepis

Letnia sałatka z tuńczyka z sosem Cezar

Pokrój sałatę w paski, niezbyt drobno. Papryki oczyść z gniazdek i pokrój w podłużne cienkie paski. Ogórek rozkrój wzdłuż na pół, a potem pokrój na plasterki. Możesz usunąć gniazdka, jeśli są bardzo wodniste. Pokrój dymkę w piórka. Zmiksuj sos (link u góry) i wymieszaj z sałatą. Następnie dodaj paprykę, ogórka, dymkę i lekko przemieszaj i przełóż na półmisek. Dodaj kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek.

Kromkę dowolnie wybranego chleba pokrój w kostkę i podpiecz na suchej patelni. Posyp sałatkę grzankami i zieleniną.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *