Jak gorąco! Wreszcie lato, a jak lato to pora na letnie sałatki. Letnia sałatka z tuńczyka to właśnie moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Przyrządzam ją na wiele sposobów, z różnymi warzywami i sosami, a nawet dodaję do niej białą fasolę. Ostatnio lubuję się w sałatce Cezar. Sos Cezar pasuje do większości produktów spożywczych, w tym tuńczyka.
Przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne. Sos Cezar zazwyczaj miksuję wcześniej, bo jak wspomniałam pasuje do innych sałatek, a ja, jeśli już w nim zasmakuję to używam go aż się skończy.
Sałatka z tuńczyka to prawdziwie letnia sałatka w tonacji żółto zielonej. Wybrałam do niej żółtą i pomarańczową paprykę, rzymską sałatę i świeżego ogórka. W mojej kuchni używam mnóstwo ziół. Latem są to w większości świeże zioła, które rosną w moim ziołowym ogródku na balkonie. To cudowny czas, kiedy mam je na wyciągnięcie ręki.
Dodatkowo posypałam sałatkę grzankami. Te opiekam na suchej patelni, a kiedy już się zrumienią dodaję odrobinę oliwy. Posypuję sałatkę grzankami tuż przed podaniem. Do grzanek można wykorzystać czerstwy chleb. Polecam levain.
Sałatkę można też przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej, wtedy zamiast grzanek można dodać prażone nasiona. Do sałatki polecam tuńczyka w zalewie z wody.
Letnia sałatka z tuńczyka
2 porcje
Składniki:
1 mała główka rzymskiej sałaty
10 cm ogórka
½ papryki, u mnie pomarańczowa i żółta
1 dymka ze szczypiorem
2 jajka, ugotowane na pół miękko
1 puszka tuńczyka w zalewie
1 kromka, np. chleba na zakwasie
zioła do posypania, u mnie koper, pietruszka, mięta
100 ml sosu Cezar, tutaj przepis
Pokrój sałatę w paski, niezbyt drobno. Papryki oczyść z gniazdek i pokrój w podłużne cienkie paski. Ogórek rozkrój wzdłuż na pół, a potem pokrój na plasterki. Możesz usunąć gniazdka, jeśli są bardzo wodniste. Pokrój dymkę w piórka. Zmiksuj sos (link u góry) i wymieszaj z sałatą. Następnie dodaj paprykę, ogórka, dymkę i lekko przemieszaj i przełóż na półmisek. Dodaj kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek.
Kromkę dowolnie wybranego chleba pokrój w kostkę i podpiecz na suchej patelni. Posyp sałatkę grzankami i zieleniną.
1 Komentarz
Do sałatek warto dodawać oleje tłoczone na zimno