Przepis na orzeźwiający deser na lato pewnie przyda się każdemu. U mnie w domu popularnym deserem o tej porze jest truskawkowy śmietankowiec. Deser przypomina sernik bez pieczenia ale jak nazwa wskazuje jest bardziej śmietankowy. Ten deser można w całości przyrządzić bez pieczenia, używając na spód pokruszone ciastka lub biszkopty. Ja tym razem upiekłam biszkopt, który podzieliłam na trzy krążki. Jeden wykorzystałam do śmietankowca, a pozostałe zamroziłam.
Wiem, że desery bez pieczenia będę hitem tegorocznego lata, bo upały nie ustają. Na pewno wykorzystam zamrożone biszkopty. Dodatkowym atutem mrożonego biszkoptu jest fakt, że wylewając śmietankową masę na zimny spód, od razu zaczyna się ścinać, więc proces schładzania deseru jest o wiele krótszy.
Przepis na śmietankowiec można wypróbować z innymi sezonowymi owocami, lub użyć mrożonych owoców. Wciąż nie mogę najeść się truskawkami, więc polecam póki co śmietankowiec w wersji truskawkowej.
Do deseru dodałam żelatynę. Jestem bardzo ostrożna z żelatyną. Nie lubię jak jest jej za dużo, a deser wygląda jak gąbka. Powinno jej być wystarczająco tyle, aby deser tylko się lekko ściął i pozostał kremowy. Taki właśnie jest mój śmietankowiec truskawkowy – kremowy i rozpływający się w ustach.
Truskawkowy śmietankowiec
10 – 12 porcji
Składniki:
Biszkopt
4 jajka
180 g cukru
75 g ziemniaczanej mąki
75 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli do smaku
tłuszcz do posmarowania,
mąka do oprószenia
Masa truskawkowa
300 ml śmietanki, 36% tł.
200 g greckiego jogurtu
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
400 g truskawek + 200 g do dekoracji
150 g cukru
8 lisków żelatyny
mini bezy do dekoracji, opcjonalnie
Zacznij od pieczenia biszkoptu. Całe jajka z zmiksuj z cukrem, otartą skórką z cytryny i wanilią. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do zmiksowanych jajek. Wymieszaj delikatnie masę. Dno tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut. Ostudzony biszkopt rozkrój na 3 cienkie placki. Dwa zapakuj i przechowuj w zamrażalce.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij żelatynę z wody i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia.
Zmiksuj truskawki z cukrem. Do misy miksera wlej śmietankę i miksuj aż uzyska śmietanka uzyska gęstość kwaśnej śmietany. Dodaj jogurt, zmiksowane truskawki i wanilię. Zmiksuj do połączenia. Następnie dodaj rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Wlewaj żelatynę cienkim strumieniem cały czas miksując.
Połóż biszkopt na półmisku. otocz metalową ramą lub brzegiem od tortownicy. Ja dodatkowo używam sztywnego filmu, aby brzegi były gładkie. Przekrój truskawki na pół i ułóż na brzegu biszkoptu, rozcięciem do wierzchu. Wylej masę truskawkową i wstaw śmietankowiec do lodówki na 3 godziny. Udekoruj deser połówkami truskawek i mini bezami. Pokrój na porcje. Smacznego!
6 komentarzy
W sezonie truskawek taki deser jest wręcz obowiązkowy :)
Wygląda przepięknie!! Mam pytanie odnośnie kwiatków na zdjęciu :) jaki to gatunek i czy to są jakieś jadalne cudeńka czy tylko „rekwizyt” do zdjęć?
To są prawdziwe kwiaty chwasty. Prawda, że ładnie wyglądają?!
Uwielbiam takie desery ;)
jaki rozmiar tortownicy?
23 cm