Energetyczne trufle ze spiruliną… Dzisiaj odwiedziłam moje koleżanki w pracy. Wciąż jestem na zwolnieniu, stęskniłam się za roboczą atmosferą i naszymi wspólnymi chwilami przy kawie. Ponieważ wszyscy bez wyjątku lubimy coś słodkiego do kawy przyrządziłam energetyczne trufle ze spiruliną. To idealna alternatywa dla kupnych słodyczy. Najlepsza przekąska po treningu. Zdrowe słodkości do popołudniowej kawki. Ich niewątpliwą zaletą jest wymienność składników. Orzechy można zamienić na nasiona. Morele można zastąpić goji lub rodzynkami. Za każdym razem trufle będą inne w smaku. Nie popadajcie więc w panikę, jeśli brakuje Wam jakiegoś składnika z przepisu poniżej. Zawsze możecie go zastąpić czymś innym.
Energetyczne trufle
Składniki:
na 20 trufli
50 g migdałów
50 g brazylijskich orzechów
2 łyżki kokosowego oleju
50 g pestek dyni
2 łyżki spiruliny
1½ łyżki kakao
20 daktyli
50 g suszonych moreli
Migdały, orzechy i pestki dyni zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj kokosowy olej, wypestkowane daktyle i pokrojone w kostkę morele (Suszone owoce można namoczyć w wodzie, zwłaszcza morele). Zmiksuj wszystko na gruboziarnistą masę. Na koniec dodaj spirulinę i zmiksuj jeszcze raz. Nabieraj łyżką małe porcje masy, formuj okrągłe trufle i obtocz w kakao. Przechowuj trufle w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce. Trufle można również zamrozić.
6 komentarzy
do kawy przydałyby mi sie takie trufle ;) a tak w ogóle to juz kilka dobrych lat zabieram sie za zrobienie
Robię dosyć często, bardzo je lubię…
uwielbiam takie słodkości
pyszna mieszanka składników
Brzmią przepysznie :) W weekend mam gości, dlatego na pewno wykorzystam przepis i chętnie spróbuję zrobić takie słodkości :)
Polecam!
Mniam, na pewno spróbuję! Ostatnio swojej rodzinie zrobiłam trufle ze zdrowym masłem orzechowym i aż ślinka im ciekła. Polecam również takie połączenie, bo wyszło przepyszne!