Szybki deser z jabłek, borówek i orzechów

Piątek! Ten deser marzył mi się przez cały dzień. Jest to naprawdę szybki deser z jabłek, czerwonej borówki i orzechów. Po prostu koloru jesieni! Szybki deser upiekłam w małych foremkach, czyli kokilkach, które na ogół używam do crème brûlée. Deser jest w miarę słodki. Świetnie smakuje z lodami lub jogurtem. Taki deser smakuje super zarówno na ciepło jak i zimno.

szybki deser

Ten deser to bardzo smaczna alternatywa do crumble z owocami. Deser nie zawiera mąki, a więc jest również bez glutenu.

szybki deser z jabłek

Szybki deser

Składniki:

na 6 porcji

6 kokilek

4 jabłka

6 łyżek czerwonej borówki, u mnie mrożona

120 g cukru

70 g zmielonych migdałów

70 masła

100 g laskowych orzechów

deser jabłka przepis

Roztop masło w garnuszku. Zdejmij z kuchni i wymieszaj z migdałami, cukrem i jajkiem. Jabłka oczyść z gniazdek i pokrój w kostkę. Zachowaj skórkę. Napełnij kokilki jabłkami i borówkami. Nałóż po 2-3 łyżki masy migdałowej. Posyp pokrojonymi orzechami. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz deser na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij deser z piekarnika i odstaw na 10 minut. Podaj z lodami lub jogurtem. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.