Piątek! Ten deser marzył mi się przez cały dzień. Jest to naprawdę szybki deser z jabłek, czerwonej borówki i orzechów. Po prostu koloru jesieni! Szybki deser upiekłam w małych foremkach, czyli kokilkach, które na ogół używam do crème brûlée. Deser jest w miarę słodki. Świetnie smakuje z lodami lub jogurtem. Taki deser smakuje super zarówno na ciepło jak i zimno.
Ten deser to bardzo smaczna alternatywa do crumble z owocami. Deser nie zawiera mąki, a więc jest również bez glutenu.
Szybki deser
Składniki:
na 6 porcji
6 kokilek
4 jabłka
6 łyżek czerwonej borówki, u mnie mrożona
120 g cukru
70 g zmielonych migdałów
70 masła
100 g laskowych orzechów
Roztop masło w garnuszku. Zdejmij z kuchni i wymieszaj z migdałami, cukrem i jajkiem. Jabłka oczyść z gniazdek i pokrój w kostkę. Zachowaj skórkę. Napełnij kokilki jabłkami i borówkami. Nałóż po 2-3 łyżki masy migdałowej. Posyp pokrojonymi orzechami. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz deser na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij deser z piekarnika i odstaw na 10 minut. Podaj z lodami lub jogurtem. Smacznego!
1 Komentarz
Takie desery są rewelacyjne :) Idealne na ta porę roku :)