Czekolada króluje w naszym domu od zawsze. To nasz ulubiony smak, który zawsze kojarzy się z deserem. Dlatego, gdy przychodzi czas na wybór słodkiego deseru na niedzielę, nie ma dla mnie wątpliwości – czekoladowy mus z malinami to strzał w dziesiątkę.
Połączenie gładkiego, intensywnego smaku czekolady z lekko kwaśnymi malinami jest po prostu niebiańskie. Dodatkowo, gdy na wierzchu znajduje się bita śmietana, całość staje się jeszcze bardziej kremowa i apetyczna. To dla nas idealny deser na niedzielę, kiedy chcemy sobie umilić koniec weekendu.
Nie ma nic lepszego niż rozkoszowanie się każdą łyżeczką czekoladowego musu, czując jak delikatnie rozpuszcza się w ustach i uwalnia swoje bogate smaki. Maliny dodają odrobinę świeżości i lekkości temu nieprzyzwoicie pysznemu deserowi.
Dla nas czekolada to nie tylko deser, to prawdziwa przyjemność i sposób na poprawę nastroju. Jej magiczna moc potrafi sprawić, że nawet najzwyklejszy dzień staje się wyjątkowy. Dlatego sięgamy po nią tak często i z taką chęcią – bo zawsze wiemy, że czekoladowy mus z malinami jest strzałem w dziesiątkę, który umili nam każdą chwilę.
Czekoladowy mus z malinami
4 porcje
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady o smaku malinowym, 70% kakao
50 g mlecznej czekolady
150 ml + 300 ml śmietanki, 36% tł.
250 g malin, mrożonych
60 g cukru
Maliny wsypać do garnka, dodać cukier i gotować przez 20 minut, aż odparuje połowa soku.Odstawić do całkowitego ostudzenia. Zagotować 150 ml śmietanki. Czekoladę pokroić i przełożyć do miseczki, następnie zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolity czekolady krem. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ważne jest aby krem czekoladowy dobrze ostygnął, aby w zetknięciu z zimną śmietaną się nie ściął.
Ubić połowę śmietanki na puszysto i przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Resztę śmietanki ubić na pół płynnie i dodać schłodzony krem czekoladowy. Miksować do połączenia. Krem powinien gładki i aksamitny.
Rozdzielić maliny do pucharków. Następnie wycisnąć bitą śmietanę. Na wierzch wycisnąć czekoladowy mus i zakończyć rozetką z bitej śmietany. W rozetkę wcisnąć malinę. Całość posypać startą czekoladą. Włożyć deser do lodówki na 30 min. Smacznego!