Niedawno moja mama obchodziła urodziny. Zrobiłam (nie upiekłam) między innymi ciasto z pianką jogurtowo kokosową i galaretką. Pyszne ciasto z dodatkiem świeżych owoców, bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, a na dodatek ciasto bez pieczenia!
Spód do ciasta zrobiłam z ciastek digestive, ale oczywiście można użyć innych ciastek, a nawet czekoladowych. Ciasto nie jest pracochłonne ale trzeba je robić etapami, bo pianka i galaretka muszą stężeć. Sama pianka wymaga najmniej 2 godzin w lodówce, a i galaretka przed wylaniem na piankę powinna się prawie ścinać. Wtedy pozostanie ona na powierzchni pianki, a nie wsiąknie w nią. Sezon na świeże jagody i maliny trwa, więc warto do galaretki dodać trochę owoców.
Przepis na ciasto z pianką jogurtowo kokosową i galaretką
Składniki:
na formę z wysokim kantem o wielkości 25 cm x 35 cm
Spód do ciasta
- 200 g ciastek digestive
- 150 g czekolady
- 60 g masła
Pianka jogurtowo kokosowa
- 1 l jogurtu typu greckiego
- 8 dl mleka kokosowego
- 2 dl cukru
- 40 g żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Galaretka
- 2 opakowania galaretki owocowej, czerwonej
- 200 ml świeżych owoców, u mnie czerwona porzeczka, jagoda, malina
- 6 łyżek wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
- Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej masę do uprzednio zmielonych ciastek i połącz w jednolitą masę. Wyłóż masą dno formy uprzedni wyłożonej folią po brzegi i włóż do lodówki.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 20 minut. Podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem, a następnie rozpuść w nim namoczoną żelatynę. Ostudź całkowicie, a następnie wmieszaj mikserem jogurt. Tak przygotowaną piankę wylej na spód i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie mętnieć to znak, że już czas wylać ją na stężoną piankę.
- Ułóż owoce na piance, a następnie łyżką wylewaj galaretkę na piankę. Gdy już cała pianka jest pokryta galaretką możesz wylać resztę galaretki bez porcjonowania. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny, a przed podaniem posyp kokosowymi wiórkami.
5 komentarzy
super wygląda; w sam raz na taka pogodę ;)
Super lekka i super apetyczna ta pianka :)!
[…] INSPIRACJA: TUTAJ […]
2dl cukru? Czyli ile 200 ml?
200 ml cukru to 180 g miałkiego cukru