Lubicie desery bez pieczenia jak serniki czy śmietankowce na zimno? Zawsze przyrządzałam je w okrągłej formie, ponieważ miałam tylko okrągłą, metalową obręcz. Dzisiaj jednak chcę Wam zaproponować czekoladowy fromage z malinową galaretką, który przygotowałam na kształt kwadratu. Do pomocy miałam kwadratowy pierścień ze stali nierdzewnej, który można rozciągnąć maksymalnie na kwadrat och boku 57 cm. Oczywiście, pierścień można rozciągnąć na kształt prostokąta. Najmniejszy kwadrat to 30 cm i takiej wielkości jest mój dzisiejszy czekoladowy fromage.
Deser składa się z czterech warstw, z ciasteczkowego spodu, który zrobiłam z pokruszonych ciastek czekoladowych i ciastek digestive. Następnie przyrządziłam czekoladowy fromage z gorzkiej czekolady. Po zastygnięciu na fromage wylałam domową galaretkę malinową. Ostatnia warstwa to krem z bitej śmietany i białej czekolady. Wszystkie warstwy dodawałam kolejno po ścięciu się kremów, które podobnie jak galaretka zawierają żelatynę.
Kwadratowy pierścień nawet w najmniejszym rozmiarze jest bardzo pojemny, a jego wysokość wynosi 5 cm. Jest to bardzo praktyczne kuchenne akcesorium i na pewno przyda się każdej domowej gospodyni. Do nabycia w sklepie internetowym Garneczki.pl. Metalowy pierścień został wyprodukowany przez francuską firmę De Buyer. Bardzo łatwo się rozciąga. Jak widać na zdjęciu rozciągłam pierścień na tyle, abym odstawał od boków deserów
Czekoladowy fromage
metalowy pierścień o boku 30 cm
Składniki:
Spód ciasteczkowy
100 g ciastek czekoladowych
100 g digestive ciastek
50 g rozpuszczonego masła
Masa czekoladowa
3 jajka, żółtka i białka oddzielnie
120 g cukru
100 g czekolady, 70% kakao
300 ml śmietanki, 36% tł.
5 listków żelatyny
Masa czekoladowa biała
350 ml śmietanki, 36% tł.
3 listki żelatyny
100 g białej czekolady + 50 g do posypania
liofilizowana malina do posypania
Galaretka malinowa
500 g malin, mogą być mrożone
9 listków żelatyny
2 dl wody
150 g cukru
Metalowy pierścień połóż na płaskim talerzu, na którym chcesz podać deser lub na blasze wyłożonej pergaminem. Po schłodzeniu krem można bardzo łatwo przełożyć, pociągając za papier. Rozdrobnij ciastka w malakserze i zmiksuj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż kruszonkę na dno i rozprowadź równomiernie, lekko dociskając. Wstaw spód do lodówki.
Rozpuść obie czekolady w oddzielnych garnuszkach i odstaw do ostygnięcia. Namocz żelatyny w oddzielnych miskach.Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem nad parą. Miksuj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij miskę z pary i dodaj czekoladę. Wymieszaj szpatułką. Ubij śmietankę ale nie na sztywno. Odciśnij żelatynę i lekko podgrzej. Dodaj żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wlej masę czekoladową do śmietanki i dodaj połowę ubitej piany. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułą. Na koniec dodaj resztę piany i jeszcze raz delikatnie wymieszaj krem. Wylej krem na schłodzony spód i równo rozprowadź. Wstaw do lodówki na godzinę.
W międzyczasie wsyp maliny do rondelka, dodaj cukier, wodę i zagotuj. Gotuj aż maliny się rozmrożą. Zdejmij z kuchni i dodaj odciśniętą żelatynę. Odstaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać rozprowadź ją równomiernie po czekoladowym spodzie. Wstaw fromage do lodówki i przygotuj krem z białej czekolady.
Zmiksuj śmietankę ale nie na sztywno. Dodaj schłodzoną czekoladę podczas miksowania, a na koniec dodaj odciśniętą i rozpuszczoną żelatynę. Wylej krem na galaretkę i rozprowadź równomiernie. Zetrzyj czekoladę na tarce o grubych oczkach i posyp fromage. Na koniec posyp deser liofilizowaną posypką z malin i wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój fromage na 20 kawałków. Smacznego
2 komentarze
Pięknie, smacznie, kolorowo… czego chcieć więcej? :)
No właśnie! Czekolada zawsze w modzie!