Sernik piernikowy na zimno z pomarańczową nutą

Sernik piernikowy na zimno to przepyszny deser na święta, sernik bez pieczenia, który bardzo łatwo się przyrządza. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika na zimno o smaku piernika. Smak piernika znjadziecie w serowej masie jak również w ciasteczkowym spodzie. Część serowej masy doprawiłam pomarańczowym sokiem, resztę wymieszałam z piernikową przyprawą i kakao. Smak piernika, konsystencja sernika i aromatyczna pomarańcza…

sernik piernikowy bez pieczenia

Sernik piernikowy na zimno jest puszysty jak owocowy mus! Smakuje świetnie, przyrządza go się szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków…tyle nas będzie w tym roku na wigilię, reszta dojedzie w pierwsze święto i skosztuje co innego. Jak pisałam wcześniej lubię świąteczne wypieki. Piekę kilka rodzajów w mniejszych porcjach. W przedświątecznym tygodniu będą kolejne przepisy na pyszne świąteczne wypieki.

sernik piernikowy

Sernik piernikowy na zimno

Składniki:

okrągła foremka o średnicy 18 cm i wysokim brzegu

Spód do sernika

15 pierników

50 g zmielonych migdałów

50 g masła

Nadzienie

5 listków żelatyny

3 dl śmietanki kremówki, 36%

3 żółtka + 1 białko

180 g cukru

200 g philadelphia

3 łyżeczki przyprawy piernikowej

2 łyżeczki kakao

1 mała pomarańcza, sok- 50 ml i otarta skórka

Czekoladowa polewa

75 g mlecznej czekolady

30 ml śmietanki

1 łyżka golden syropu

Dekoracja

pierniczki

cukierki biało czerwone

sernik świąteczny na zimno

piernikowy sernik bez pieczenia

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy. Zmiksuj pierniki z miękkim masłem i migdałami.Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia, zaciśnij zdejmowaną obręcz. Wyłóż spód formy ciasteczkowymi okruchami dobrze dociskając. Wstaw do lodówki. Zmiksuj żółtka i serek z cukrem. W oddzielnych miskach ubij pianę i śmietankę. Dodaj do masy serowej i wymieszaj. Odciśnij żelatynę z wody i rozpuść lekko podgrzewając. Wlej żelatynę do serowej masy stale miksując. Następnie podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj przyprawę piernikową i kakao, a do drugiej sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksuj obie masy. Wyjmij spód z lodówki. Brzegi formy można wyłożyć paskami ze sztywnej folii. Na spód sernika wylej najpierw masę piernikową. Wyrównaj powierzchnię. Następnie wylej masę pomarańczową bardzo powoli rozprowadzając ją po całej powierzchni. Przykryj sernik folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Przygotuj kąpiel wodną. Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką i syropem. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika. Całość udekoruj pierniczkami i pokruszonymi cukierkami.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.