Jeszcze zdążycie! Sernik…koniecznie. Wymyśliłam sobie sernik morelowy polany białą czekoladą. Dżem morelowy oczywiście mogłam kupić w sklepie, ale po co kiedy mogę zrobić sama. Zrobiłam , a jakże z suszonych moreli. Sernik wyszedł obłędny. Siedzę na sofie i delektuję się kolejną porcją… Wesołych Świąt Kochani!
Składniki:
Na okrągłą foremkę o średnicy 18 cm
500 g twarogu
2 jajka
2 łyżki zmielonych migdałów
80 g cukru
100 g białej czekolady
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Dżem morelowy
200 g suszonych moreli
2 łyżki golden syropu
50 ml wody
Do dekoracji
Kawałki moreli
kolorowe jajeczka, czekoladowe
Ganache
100 g białej czekolady , u mnie kokosowo migdałowa
50 ml śmietanki
1 łyżka golden syropu
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj ser z jajkami, wanilią i migdałami. Dodaj podczas miksowania schłodzoną rozpuszczoną czekoladę.Foremkę wyłóż pergaminem i wylej masę serową. Piecz przez 35 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu. Ostudź sernik stopniowo, uchylając najpierw drzwiczki od piekarnika.
Pokrój morele w kostkę i wrzuć do małego garnka. Zalej wodą, dodaj syrop i gotuj przez 20 minut. Zmiksuj i przełóż do słoika. Dżemu jest więcej niż potrzeba. Ostudzony sernik posmaruj dżemem. W garnuszku umieść połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Dodaj śmietankę i syrop. Umieść garnuszek w kąpieli wodnej i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Polej sernik przestudzoną czekoladą i pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj sernik kawałkami moreli i jajeczkami.
5 komentarzy
prezentuje się wybornie!
Wesołego Alleluja!
Dziękuję! Wszystkiego dobrego!
Wspaniały serniczek :-))) Wesołych Świąt, smacznego jajeczka i mokrego dyngusa życzę :-))))
Dziękuję Marzenko!
jejku jaki apetyczny