Moja lista do Mikołaja

Dzisiaj wigilia! Jak pewnie każdy z Was tak i ja mam moją listę życzeń do Mikołaja, a na niej znajduje się między innymi sernik kajmakowy. Moja lista życzeń jest nieco inna w porównaniu do zeszłego roku. Sądzę, że zdrowie i dobre samopoczucie idą w parze z poczuciem świadomości i odpowiedzialności za to co robimy na co dzień i jak się wyrażamy w słowach i czynach.

swieta_codojedzenia_blogkulinarny

Wczoraj miałam takie miłe zdarzenie. Zadzwonił domofon i usłyszałam mężczyznę, który chciał wręczyć prezent sąsiadowi, ale niestety nie było go w domu. W drzwiach ukazał się starszy mężczyzna przebrany za Mikołaja. Zaczęliśmy rozmawiać po szwedzku, a po krótce po polsku, bo się okazało, że mężczyzna ma polskich znajomych i trochę mówi po polsku. Opowiedział o swoich podróżach do Polski, był ciekawy skąd ja pochodzę, mój mąż. Czułam się bardzo swojsko, choć człowieka wcześniej nie znałam.

Mężczyzna zostawił prezent dla sąsiada, z którym numera moje dzieci chodzą na mecze, bo sąsiad to dawny piłkarz szwedzkiej reprezentacji narodowej. Sąsiad jest już starszym już człowiekiem i wdowcem od kilku lat. Wcześniej tego dnia spotkałam go i pochwalił się, że spędzi święta z córką i za kilka godzin jedzie do niej pociągiem. Na pewno po powrocie ucieszy się z prezentu, a ja ze swojej strony dorzucę mu porcję sernika.

przepis_sernik_codojedzenia_blogkulinarny

Te święta spędzam z moją rodziną. Stawiam na wspólnie spędzony czas. Oczywiście będzie mnóstwo świątecznego jedzenia i aktywny odpoczynek. Na moje liście jest kilka życzeń, a jednym z nich są białe święta.

Nie pamiętam, kiedy w Goteborgu mieliśmy białe święta, ale w tym roku w końcu się doczekaliśmy. Za oknem jest biało, a termometr wskazuje minus trzy stopnie. Jest cudownie świątecznie!

sernikkajmakowy_przepis_codojedzenia

Kolejnym moim życzeniem jest przeczytanie książki, którą dostałam od koleżanki pewnie z rok temu jak nie więcej. Zawsze lubiłam czytać i czytam dużo, ale w internecie. Marzy mi się usiąść na sofie pod kocem z kubkiem ciepłego grzańca i książką.

Zamarzył mi się również sernik! Dawno nie piekłam sernika, więc znalazł on się na mojej liście życzeń. Zdobyłam nawet polski twaróg, więc ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jest to sernik kajmakowy, gładki jak blat od stołu. Moje polskie serniki są bardzo popularne wśród naszych szwedzkich znajomych. Szwedzi są coraz bardziej otwarci na alternatywne wypieki. Zresztą ja również.

sernik_przepis_codojedzenia_blogkulinarny_wypieki

Tak więc za niedługo będziemy świętować, życzę zatem wszystkim zdrowych, wesołych i rodzinnych świąt!

swiatecznie_rodzina_codojedzenia

Sernik kajmakowy

prostokątna forma 30 cm x 45 cm

Składniki:

Masa serowa

1350 g tłustego twarogu, 11% tł.

200 g cukru

mała puszka skondensowanego mleka, słodzonego, około 300 g

1 łyżka waniliowego ekstraktu

5 jajek

1 puszka kajmaku, naturalnego

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 puszka kajmaku do dekoracji

gwiazdki z białej czekolady do posypania

Spód do sernika

300 g pokruszonych ciastek digestive lub innych ciastek

80 g masła

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć kruszonką dno formy, przykryte papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 175ºC i podpiec spód przez 12 minut.

W międzyczasie zmiksować twaróg w malakserze. Można użyć zmielonego twarogu z wiaderka. Do sera dodać cukier i skondensowane mleko. Miksować aż cukier się rozpuścić. Następnie dodawać po jednym, całym jajku i krótko miksować między dodawanymi jajkami. Na koniec dodać przesianą skrobię i krótko zmiksować. Oddzielić jedną czwartą masy serowej. Do pozostałej masy dodać kajmak i zmiksować do połączenia.

Wylać masę kajmakową na podpieczony i przestudzony spód. Następnie wlać białą masę serową i lekko przemieszać patyczkiem tworząc marmurkowy wzór. Do nagrzanego na 160ºC wstawić blaszkę na tyle dużą i głęboką, aby pomieściła formę z sernikiem i wodę. Piec sernik w kąpieli wodnej około godziny. Mój był upieczony po 50 minutach.

Upieczony sernik dobrze ostudzić. Rozpuścić kajmak w rondelku i posmarować nim sernik. Na koniec posypać czekoladową posypką, u mnie gwiazdki z białej czekolady. Przechowywać sernik w lodówce.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *