Wigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię najbardziej.
Sernik straciatella z wiśniami to pachnący wanilią sernik z pokruszoną czekoladą i wiśniami. Użyłam rozmrożonych wiśni, pamiętajcie, że do sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez spodu.
Sernik przystroiłam czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych owoców. Uwielbiam naturalne posypki z owoców, które mają mocno intensywny owocowy smak i piękny kolor. Czerwony to kolor świąteczny, więc czerwona posypka jak najbardziej pasuje na ten sernik.
Sernik straciatella z wiśniami
forma prostokątna 30 cm x 45 cm
Składniki:
200 g ciastek digestive
60 g stopionego masła
1 kg twarogu z wiaderka
250 ml śmietanki
4 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
250 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
250 g mrożonych wiśni
100 g czekolady, 60% kakao
Ganache
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
1 łyżka golden syropu
4 łyżki masła
1 łyżka śmietanki kremówki
2 łyżki liofilizowanej posypki owocowej, u mnie malina
Ciastka zmiksuj na proszek i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie kruszonkę i wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nastaw na 160ºC. Do misy miksera włóż cały twaróg, dodaj cukier, wanilię oraz mąką kukurydzianą. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić ziemniaczaną. Zmiksuj masę serową na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką.
Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczony sernik wyjmuj z piekarnika stopniowo. Najpierw uchyl drzwiczki piekarnika. Po 20 minutach wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź.
Pokruszoną czekoladę, masło, syrop i śmietankę włóż do naczynia, które można umieścić nad parą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Posmaruj sernik ganache, oprósz posypką. Kiedy ganache zastygnie pokrój ciasto na kawałki.
Wesołych Świąt!
9 komentarzy
Cudowny serniczek ;)
Wyglada genialnie *.* Ja w tym roku zrobilam klasyczny sernik z skórką pomarańczową (dodałam też oliwę pomaranczowa z Monini) i wyszlo super :D Ale Twojego przepisu tez musze sprobowac :)
O oliwie pomarańczowej nie słyszałam. Muszę się rozejrzeć.
Wygląda super, a smakuje chyba jeszcze lepiej. Koniecznie zrobię bo jak by nie było mamy karnawał i mimo pandemii w małym gronie rodzinnym małe spotkanko. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakował i będę mógł polecać Twój przepis.
Do serników nigdy nie miałem szczęścia, a uwielbia go cała rodzina. Może tym razem ten przepis mi przypadnie do gustu i coś z tego wyjdzie. Dziękuję
Czy mogłabym się dowiedzieć o jaką śmietankę do ciasta dokładnie chodzi? Nie znam się za bardzo na sernikach, ale mam wielką ochotę go zrobić, a nie chciałabym go zepsuć.
Śmietanka kremówka. Ja używam 36%
Wyszedł przepyszny 🙂 Dziękuję.
Super! A to taka próba przed świętami?