Sernik straciatella z wiśniami

Wigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię najbardziej.

sernik_wisnie_czekolada_codojedzenia_przepis

Sernik straciatella z wiśniami to pachnący wanilią sernik z pokruszoną czekoladą i wiśniami. Użyłam rozmrożonych wiśni, pamiętajcie, że do sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez spodu.

sernik straciatella z wiśniami i czekoladą codojedzenia

Sernik przystroiłam czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych owoców. Uwielbiam naturalne posypki z owoców, które mają mocno intensywny owocowy smak i piękny kolor. Czerwony to kolor świąteczny, więc czerwona posypka jak najbardziej pasuje na ten sernik.

prostyprzepisnasernik_codojedzenia_blogkulinarny

Sernik straciatella z wiśniami

forma prostokątna 30 cm x 45 cm

Składniki:

200 g ciastek digestive

60 g stopionego masła

1 kg twarogu z wiaderka

250 ml śmietanki

4 jajka

2 łyżki mąki kukurydzianej

250 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

250 g mrożonych wiśni

100 g czekolady, 60% kakao

Ganache

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

1 łyżka golden syropu

4 łyżki masła

1 łyżka śmietanki kremówki

2 łyżki liofilizowanej posypki owocowej, u mnie malina

sernik_przepis_swiatecznewypieki_codojedzenia

Ciastka zmiksuj na proszek i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie kruszonkę i wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik nastaw na 160ºC. Do misy miksera włóż cały twaróg, dodaj cukier, wanilię oraz mąką kukurydzianą. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić ziemniaczaną. Zmiksuj masę serową na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj  jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką.

Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczony sernik wyjmuj z piekarnika stopniowo. Najpierw uchyl drzwiczki piekarnika. Po 20 minutach wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź.

Pokruszoną czekoladę, masło, syrop i śmietankę włóż do naczynia, które można umieścić nad parą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Posmaruj sernik ganache, oprósz posypką. Kiedy ganache zastygnie pokrój ciasto na kawałki.

Wesołych Świąt!

7 komentarzy

  • Wyglada genialnie *.* Ja w tym roku zrobilam klasyczny sernik z skórką pomarańczową (dodałam też oliwę pomaranczowa z Monini) i wyszlo super :D Ale Twojego przepisu tez musze sprobowac :)

  • Wygląda super, a smakuje chyba jeszcze lepiej. Koniecznie zrobię bo jak by nie było mamy karnawał i mimo pandemii w małym gronie rodzinnym małe spotkanko. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakował i będę mógł polecać Twój przepis.

  • Czy mogłabym się dowiedzieć o jaką śmietankę do ciasta dokładnie chodzi? Nie znam się za bardzo na sernikach, ale mam wielką ochotę go zrobić, a nie chciałabym go zepsuć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *