Uwielbiam sernik i przepadam za ciastem marchewkowym. Dlatego upiekłam to ciasto z serii dwa ciasta w jednym czyli ciasto sernikomarchewkowe. To ciasto wygląda jak sernik marmurkowy. Ciasto jest pyszne, wilgotne i idealnie pasuje na świąteczny deser.
Jeśli lubicie sernik to polecam sernik matcha, który cieszy się dużą popularnością wśród mojej rodzinki. Jeśli lubicie marchewkowe ciasto to zawsze możecie upiec tort marchewkowy z ananasem, a dla miłośników czekolady polecam czekoladowy tort marchewkowy.
Ale wracajać do dzisiejszego ciasta to jest to ciasto, które można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej, jeśli ciasto ma zastąpić tort. Dodatkowo polałam ciasto cytrynowym lukrem. Cytryna dodała mu świeżości. W tym cieście są trzy przyprawy korzenne: cynamon, kardamon i imbir. Możecie zastosować wszystkie lub jedynie cynamon. Uwielbiam, kiedy moje marchewkowe ciasto pachnie korzennie! Też tak lubicie?
Ciasto sernikomarchewkowe
20 kawałków
Składniki:
Ciasto marchewkowe
180 g marchewki
150 g brązowego cukru
150 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki imbiru
75 ml kokosowego oleju
2 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Masa serowa
500 g twarogu, zmielonego
150 g cukru
1 łyżka ziemniaczanej mąki
2 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Cytrynowy lukier
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny do posypania
Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Foremkę o wymiarach 25 cm x 45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zacznij od przygotowania marchewkowego ciasta. Przygotuj dwie miski w jednej wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszaj jajka z marchewką i kokosowym olejem. Olej kokosowy można zamienić na rozpuszczone masło. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj masę szpatułką.
Utrzyj cukier puder z cytrynowym sokiem na gładki lukier. Najlepiej dodawać sok po trochę aby lukier nie był za rzadki.
Przygotuj masę serową. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Natępnie dodaj twaróg i krótko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj. Wlej ciasto marchewkowe na dno formy. NAstępnie wlej masę serową i lekko przemieszaj tworząc marmurkowy wzór. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 50 minut. Wyjmij ciasto i ostudź, polukruj cytrynowym lukrem i posyp otartą skórką z cytryny.
3 komentarze
Wygląda bardzo smacznie ;)
Ciekawy przepis i muszę przyznać, że nigdy ciasta w takim wydaniu nie próbowałam. Uwielbiam piec, więc testowałam już różne przepisy. Ten mnie jednak zaskoczył, więc jak najszybciej muszę go wypróbować :-) bardzo jestem ciekawa takiego połączenia smakowego. Idę do sklepu po niezbędne składniki i zabieram się za przygotowanie :-)
Polecam wypróbować. Rodzince i koleżankom w pracy smakowało