Dwa ciasta w jednym – sernik marmurkowy na spodzie marchewkowym

Uwielbiam sernik  i przepadam za ciastem marchewkowym. Dlatego upiekłam to ciasto z serii dwa ciasta w jednym czyli ciasto sernikomarchewkowe. To ciasto wygląda jak sernik marmurkowy. Ciasto jest pyszne, wilgotne i idealnie pasuje na świąteczny deser.

Jeśli lubicie sernik to polecam sernik matcha, który cieszy się dużą popularnością wśród mojej rodzinki. Jeśli lubicie marchewkowe ciasto to zawsze możecie upiec tort marchewkowy z ananasem, a dla miłośników czekolady polecam czekoladowy tort marchewkowy.

ciasto sernikowomarchewkowe wielkanocne wypieki codojedzenia

Ale wracajać do dzisiejszego ciasta to jest to ciasto, które można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej, jeśli ciasto ma zastąpić tort. Dodatkowo polałam ciasto cytrynowym lukrem. Cytryna dodała mu świeżości. W tym cieście są trzy przyprawy korzenne: cynamon, kardamon i imbir. Możecie zastosować wszystkie lub jedynie cynamon. Uwielbiam, kiedy moje marchewkowe ciasto pachnie korzennie! Też tak lubicie?

ciastosernikomarchewkowe_przepis_codojedzenia_wypieki

Ciasto sernikomarchewkowe

20 kawałków

Składniki:

Ciasto marchewkowe

180 g marchewki

150 g brązowego cukru

150 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczka kardamonu

½ łyżeczki imbiru

75 ml kokosowego oleju

2 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Masa serowa

500 g twarogu, zmielonego

150 g cukru

1 łyżka ziemniaczanej mąki

2 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Cytrynowy lukier

100 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z cytryny do posypania

ciasto_marchewkowe_sernik_przepis_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Foremkę o wymiarach 25 cm x 45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zacznij od przygotowania marchewkowego ciasta. Przygotuj dwie miski w jednej wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszaj jajka z marchewką  i kokosowym olejem. Olej kokosowy można zamienić na rozpuszczone masło. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj masę szpatułką.

Utrzyj cukier puder z cytrynowym sokiem na gładki lukier. Najlepiej dodawać sok po trochę aby lukier nie był za rzadki.

Przygotuj masę serową. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Natępnie dodaj twaróg i krótko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj. Wlej ciasto marchewkowe na dno formy. NAstępnie wlej masę serową i lekko przemieszaj tworząc marmurkowy wzór. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 50 minut. Wyjmij ciasto i ostudź, polukruj cytrynowym lukrem i posyp otartą skórką z cytryny.

 

3 komentarze

  • Ciekawy przepis i muszę przyznać, że nigdy ciasta w takim wydaniu nie próbowałam. Uwielbiam piec, więc testowałam już różne przepisy. Ten mnie jednak zaskoczył, więc jak najszybciej muszę go wypróbować :-) bardzo jestem ciekawa takiego połączenia smakowego. Idę do sklepu po niezbędne składniki i zabieram się za przygotowanie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *