Tort marchewkowy z ananasem

Zaszalałam i upiekłam tort marchewkowy. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Tort marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort!

Tort marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty, a kluczem do jego smaku jest kokosowy cukier i kokosowe wiórki. Nie dodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta!

tort marchewkowy wielkanocny

Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje tortów. Odkryłam, że marchewka świetnie pasuje z czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem!

Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej  porcji tortu czuję się jak w niebie!

tort marchewkowyTort marchewkowy wiosenny

Składniki:

okrągła forma o średnicy 26 cm

Spód marchewkowy

5 jajek

200 g kokosowego cukru

250 ml oleju

150 g ananas, drobno pokrojonego

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki zmielonych goździków

½ łyżeczki zmielonego imbiru

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

250 g utartej marchewki, na tarce o dużych oczkach

100 ml kokosowych wiórków

300 g pszennej mąki

Krem czekoladowo serowy

400 g serka philadelphia

100 g masła

200 g cukru pudru

200 g białej czekolady

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

czekoladowe  jajka do dekoracji

100 g posiekanych włoskich orzechów

tort marchewkowy mocno wilgotny
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika (bez termoobiegu 190ºC). Odważ i odmierz suche składniki oprócz cukru, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj olej, cukier i wymieszaj. Następnie dodaj utartą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Teraz dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę do tortowniy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź.

Przygotowując krem, pamiętaj aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu pozostawiając 3 czubate łyżki. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Wyjmij tort po godzinie, zdejmij obręcz i rozsmaruj krem wokół tortu. Udekoruj czekoladowymi jajkami i orzechami.

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.