Schabowe roladki, koniecznie w pysznym sosie. Roladki schabowe nadziewane mozzarella, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Są po prostu wspaniałe. Mięciutkie roladki, ciągnąca mozzarella i smak suszonych pomidorów. Rozkosz dla podniebienia. Ale to jeszcze nie koniec! Jak schabowe roladki to koniecznie w sosie. Nie bójcie się eksperymentować! Dzisiejszy sos zawiera inspirację z wielu kuchni i jest naprawdę wyśmienity. Roladki aż się prosiły, żeby je w nim zanurzyć.
Lubicie przyrządzać roladki? Ja bardzo! Co powiecie na przepis roladki wieprzowe w sosie jabłkowym? Jak widzicie możliwości na wykorzystanie schabowych jest wiele.
Schabowe roladki
Składniki:
10 roladek
10 kotletów schabowych, rozbitych
sól, pieprz i oregano do smaku
około 250 g mozzarella
10 suszonych pomidorów w oleju
2 garście świeżego szpinaku
olej do smażenia
Sos do roladek
2 łyżki zmielonych migdałów
300 ml wrzątku
250 g pieczarek
4 suszone pomidory w oleju
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
szczypta czarnego pieprzu
1 cebula
150 ml śmietanki
1 łyżka masła
sól do smaku
½ łyżeczki suszonego oregano
świeży tymianek lub świeże oregano do posypania
Do podania
ziemniaczane puree z dodatkiem kaparów
zielona fasolka
Przygotuj roladki. Rozbite kotlety oprósz oregano, solą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa nałóż plaster mozzarella, kilka listków szpinaku i 1 suszony pomidor w zalewie, pokrojony. Zwiń mięso w rulon. Kotlety, które są duże nie wymagają spinania wykałaczką. Zrumień roladki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron i przełóż na talerz. Przykryj aluminiową folią. Na tą samą patelnię wrzuć łyżkę masła. Pokrój cebulę w drobną kostkę i suszone pomidory. Zeszklij. Obierz pieczarki, pokrój na ćwiartki i dodaj do cebuli. Zwiększ temperaturę i smaż aż płyn odparuje. Dodaj teraz przyprawy, oregano, zmielone migdały, śmietankę i wrzątek. Zagotuj sos po czym włóż roladki. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut. W między czasie ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z łyżką masła, odrobiną mleka. Na końcu wmieszaj kapary. Ugotuj fasolkę. Podaj schabowe roladki z ziemniaczanym puree i fasolką.
5 komentarzy
Pysznie!.
to musi być obłędne i to połączenie smaków! :)
apetyczne roladki ;)
Bardzo często robię, z różnymi farszami :)
Ja też!