Tort orzechowo czekoladowy to wspaniały torcik na święta. Łatwy w wykonaniu w miarę kaloryczny… Na tort składa się biszkopt orzechowy oraz przepyszny delikatny czekoladowy mus. Torcik udekorowałam wiśniami w rumie. Jeśli nie lubicie owoców w torcie możecie je pominąć. Właściwie to wiśnie miały również powędrować do środka tortu ale mi się zapomniało.
Inspiracją do tortu była wizyta u fryzjera. Moja znajoma fryzjerka, Polka jak ja, która a pro pos nawija bez przystanku weszła na temat tortów. Jej ulubiony to tort czekoladowy z mnóstwem orzechów, cudownie przystrojony. Nabrałam ochoty na takie słodkości, szczególnie po takiej płomiennej tortowej debacie. Tort upiekłam z połowy porcji…taki na raz!
Przepis na tort orzechowo czekoladowy
Składniki:
na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm
Biszkopt orzechowy
- 3 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g czekolady
- 50 g cukru pudru
- 50 g orzechów laskowych, zmielonych + 25 g do dekoracji
Mus czekoladowy
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 3 żółtka
- 1 białko
- 50 g cukru pudru
- 350 ml śmietanki
Dodatkowo
- 125 ml mocnej herbaty, do nasączenia
- mały słoiczek wiśni w syropie do dekoracji
- wiórki czekolady do dekoracji
Wykonanie:
- Zmielone orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.
- Wymieszaj mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą.
- Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników.
- Dno okrągłej foremki wyłóż pergaminem, a boki posmaruj masłem. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut ( przy podwójnej porcji 10 minut dłużej). Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Z ostudzony biszkoptu wytnij 3 placki.
- Przystąp do robienia czekoladowego musu. Żółtka ubij z cukrem na parze. Dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia. Ostudź.
- Ubij pianę i śmietankę. Po kolei dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj ręcznie bardzo delikatnie.
- Przełóż biszkopt musem czekoladowym. Posmaruj wierzch i boki tortu masą. Resztę czekoladowego musu przełóż do szprycy i udekoruj tort. Brzegi tortu i środek wierzchu obsyp uprażonymi, zmielonymi orzechami. Udekoruj tort wiśniami i czekoladowymi wiórkami.
13 komentarzy
Magiczny:)
Och dziękuję!
Fenomenalne ciasto! :)
Dziękuję!
O mniam, ale mi teraz narobiłaś apetytu… Zjadłabym sobie kawałek tortu :)
No niezły był…
Uwielbiam to połączenie smaków…odpisuję przepis na biszkpt orzechowy :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Polecam! prosty a smaki…też je uwielbiam!
super tort piękne zdjęcia pozdrawiam
Dziękuję
wspaniały!
czy podane skladniki na biszkopt spokojnie starcza na 3 blaty ? czy moze lepiej odrazu zrobic podwojna porcje ? tort wyglada super i mam zamiar go upiec :)
Wystarczą na 3 jeśli forma ma średnicę 20 cm.Ten tort nie jest duży, ale jak tort czekoladowo orzechowy bardzo sycący. Na normalnej wielkości tortownicę 8(25-28 cm) polecam podwójną porcję, wtedy również podwójna porcja kremu
Pozdrawiam serdecznie!