1,1K
Moje najmłodsze dzieciątko skończyło 9 lat dzisiaj. Jak ten czas leci. Oprócz przeróżnych prezentów był również tort czekoladowy, który upiekłam wedle życzenia. Pyszny tort urodzinowy, który zrobiłam troszkę innym sposobem ni krajankę czekoladową. Przede wszystkim spód do tortu nie jest taki kompaktowy i ciężki od czekolady, ale puszysty i mięciutki. Dzisiaj nie jestem czasowa, więc krótko… zapraszam na torta!
Przepis na tort czekoladowy urodzinowy
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm
Czekoladowy spód do tortu
- 225 g masła
- 250 ml brązowego cukru
- 4 żółtka
- 1łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 ml mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 białka
Krem czekoladowy
- 2 łyżki mocnej zaparzonej kawy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 60 g cukru pudru
Krem śmietankowo malinowy
- 300 ml śmietanki, 40%
- 100 ml malin , dodatkowo do dekoracji
- 3 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Rozpuść czekoladę w gorącym mleku i pozostaw do ostygnięcia.
- Masło utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Dodaj ostygniętą czekoladę, a następnie przesianą z proszkiem i kakako mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj również delikatnie łyżką.
- Przełóż masę do tortownicy wyłożonej pergaminem, wygładź i piecz na 160ºC przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczony spód do tortu ostudź.
- Rozpuść następną czekoladę wraz z kawą w kąpieli wodnej jak poprzednio i ostudź. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i dodaj czekoladę.
- Ubij śmietanę ( odłóż część do dekoracji) i dodaj maliny z cukrem.
- Rozkrój spód do tortu na 3 placki. Pierwszy posmaruj kremem czekoladowym, przykryj drugim plackiem. Na drugim placku rozsmaruj malinową śmietanę i przykryj ostatnim plackiem.
- Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z dodatkiem cukru i śmietanki.Posmaruj cały tort i wstaw do lodówki, aby polewa zastygła.
- Napełnij szprycę resztą białej śmietany i wyciśnij rozetki, w każdą wciśnij malinę, a na środku tortu ułóż tylko maliny.
17 komentarzy
Dziecię musiało być zachwycone :)! Tort idealny!
Oj było!
Wspaniały i pysznie malinowy ! Buziaczki dla jubilatka ! :)
Dziękuję!
Łał, wygląda wspaniale! Dziecię musiało być zachwycone :)
Wygląda ślicznie. Gratulacje.
Dziękuję Sylwia!
cudny torcik i wszystkiego najlepszego dla synka ;)
Dzi∑kuję Iza!
Przepysznie wygląda! Zazdroszczę solenizantowi ;-)
O dziękuję i witam na moim blogu!
cudny! musiał być przepyszny!
Dziekuję, muszę przyznać z dumą, że mi się udał
mam pytanie odnośnie spodu ciasta… czy podane skladniki wystarczą na dwa spody do tortownicy kwadratowej? bo jak widzę na zdjęciu z tych składników po przecięciu wyszły 3 placki ?
Jeśli jest mała foremka o boku maksymalnie 25 cm to wystarczy na 2 spody. Moja tortownica miała 26 cm i spód wyrósł na 8 cm.
Pozdrawiam Gosia
Właśnie wybieram się na zakupy przed wypiekiem. Przejrzałem kilka propozycji ctortów czekoladowych i ten mnie najbardziej urzekł. Punkt za prezentację zdjęcia już w kawałku. Dzięki niemu wiem jaki efekt mam osiągnąć.
Liczę że żona będzie zadowolona z takiego rotu.
Dzięki za przepis.
Pani Gosiu, czy mrożone malinki mogą być jeśli nie ma innych? :)
Pozdrawiam,
Dorota