Mam to szczęście, że przed świętami obchodzę urodziny. Dlatego święta dla mnie rozpoczynają się już od 22 grudnia. W tym roku upiekłam tort Red Velvet. Jadłam taki tort niedawno w jednej z goteborskich kawiarni i bardzo mi smakował. Mój tort Red Velvet zbytnio nie różni się od tego, który był mi dany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort!
Tort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu to świetny sposób na uzyskanie smacznego tortu. Tort Red Velvet bardzo smakował moim gościom. Prezentuje się elegancko na talerzu. Przyznaję, że tort jest pracochłonny. Chciałam jednak zaskoczyć moich gości i sądzę, że to mi się udało. Moje dziecko natomiast zaskoczyło mnie fajerwerkami na torcie…No cóż pół wieku minęło…
Tort Red Velvet
Składniki:
na dwie tortownice o średnicy 23 cm
Ciasto na tort
250 ml serwatki
360 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
450 g cukru
1 łyżka kakao
½ łyżeczki soli
2 duże jajka
350 ml oleju
1 łyżka winnego octu
¼ łyżeczki waniliowej pasty
2 łyżeczki czerwonego barwnika
otarta skórka z cytryny
Krem
300 g twarożku lub serka ricotta
250 g masła
200 g białej czekolady
50-100 g cukru pudru wedle smaku
Mus z czerwonej borówki
500 g borówki, mrożonej
150 g cukru pudru
5 listków żelatyny + 2 listki do galaretki
100 g serka ricotta
250 ml śmietanki kremówki
Nastaw piekarnik na 175ºC. Mąkę, cukier, sodę, sól, wanilię i kakao wymieszaj w misce. Wymieszaj serwatkę z octem. Zamiast serwatki można oważyć mleko octem. Do 250 ml mleka dodaj ocet, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Mleko się zetnie. Zmiksuj lekko jajka. Dodaj olej, serwatkę, ocet i otartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki.
Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny przypada 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Zamiast czerwonej borówki można użyć mrożone maliny lub żurawinę. Wsyp borówki do małego rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełóż owoce na sito i przetrzyj. Włóż z powrotem do garnka, zagotuj i dodaj odciśniętą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na półpłynnie, dodaj twarożek i ubijaj dalej. Śmietana stanie się szybko sztywna. Dodaj połowę owocowego musu energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki. Resztę musu to galaretka, którą udekorujesz wierzch tortu.
Przygotuj krem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z ostudzoną czekoladą. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując.
Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj ostatnim plackiem. Dociśnij lekko. Posmaruj wierzch i boki tortu białym kremem. Resztą kremu udekoruj tort wyciskając rozetki. Środek tortu wypełnij ścinającą się galaretką. Galaretka ładnie wygląda jak delikatnie ścieka z tortu. Wstaw tort do lodówki na dwie godziny. Tort Red Velvet jest bardzo puszysty i kroi się lekko.
3 komentarze
Wspaniale się prezentuje!
cudny tort!!! Spóźnione ale najszczersze zyczenia szczęscie , zdrowia i pomyslności
Dziękuję bardzo!