901
Wczoraj moje kochanie obchodziło urodziny. Oczywiście nie obyło się bez tortu. Długo nie mogłam się zdecydować jaki tort upiec. Mój mąż nie przepada za słodkościami, więc zdecydowałam, że upiekę lekki tort na bezie migdałowej, przełożony kremem z mascarpone, jogurtu i malinami.
Mężuś zadowolony, reszta rodzinki też, a Wy co myślicie?
Przepis na tort migdałowo bezowy z malinami
Składniki:
Beza migdałowa
- 3 białka
- szczypta soli
- 175 ml cukru
- ½ łyżki ziemniaczanej mąki
- 175 ml zmielonych migdałów
Krem mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki + 200 ml do dekoracji
- 200 ml greckiego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g świeżych malin, u mnie mrożone (nie rozmrażaj)
- 100 g cukru
- 175 ml mleka
- 2 żółtka
- 5 listków żelatyny, namoczone w zimnej wodzie co najmniej przez pół godziny
Wykonanie:
- Ubij białka z solą na sztywno. Zacznij dodawać cukier po łyżce (ważne). Dodaj teraz mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie migdały. Na pergaminie narysuj dwa koła o średnicy 22 cm. Jeśli nie zmieścisz na jednym papierze narysuj na dwóch. Wyłóż bezę i rozprowadź równomiernie. Piecz na 125ºC (termoobieg) lub 150ºC bez termoobiegu, przez około godzinę. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Cukier, żółtka i mleko wymieszaj trzepaczką balonówką. Mieszając cały czas zagotuj mleko. Dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i ostudź.
- Zmiksuj mascarpone z jogurtem i sokiem z cytryny, Ubij śmietankę na sztywno i dodaj do mascarpone. Teraz wlej mleczną mieszankę stale mieszając balonową trzepaczką. Na koniec dodaj zamrożone maliny i lekko wymieszaj.
- Połóż jeden ze spodów na talerzu do tortu, otocz metalową obręczą i wyłóż krem. Przykryj drugim spodem lekko dociskając. Wstaw do lodówki na dwie godziny, jeśli maliny były zamrożone. Jeśli użyliście świeżych malin to na trzy godziny.
- Ubij resztę śmietanki. Posmaruj cienko wierzch tortu, a z reszty zrób rozetki za pomocą szprycy. Udekoruj tort malinami.
16 komentarzy
wygląda bajecznie!
Dziękuję!
Bardzoelegancki, idealny!
O dziękuję bardzo!
Delikatny i pyszny ;)
Też byłbym zadowolony z takiego tortu :) Wszystkiego najlepszego dla męża!
Dziękuję Michał!
O rany! Jak świeżo, jak pięknie i lekko, toż to chmurka niebiańska.Też byłabym zachwycona takim kulinarnym prezentem. Zapisuję , bo bardzo mi sie podoba delikatność tortu.
Bardzo polecam!
Wygląda fantastycznie :)
Ja byłabym takim tortem zachwycona :)
Najlepszego dla jubilata :)
Dziękuję Gin!
jaki piekny i tak delikatnie wygląda
Ilu procentowa ma być śmietanka??
Jak najwięcej, najlepiej kremówka łowicka zdaje się 36%
Mam pytanie o listki żelatyny, czy można zastąpić zwykła-sypaną, jeśli tak to też proszę o podpowiedź w jakiej ilości – ile gram :) pozdrawiam
2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny sypanej. Przez jedną łyżeczkę mam na myśli 5 ml.