Pannacotta to bardzo prosty deser, który można przygotować na wiele sposobów. Tu na blogu co prawda pierwszy przepis na pannacotta, ale tylko dlatego, że nigdy przedtem nie zdążyłam sfotografować deseru. Dzisiaj mi się udało, a pannacotta wyszła niezwykle smaczna, kokosowa z ananasem.
Kokosowa pannacotta z ananasem
Składniki:
- 200 ml kokosowego mleka
- 200 ml śmietanki
- 75 g cukru
- 2 listki żelatyny ( 1łyżeczka w proszku)
Karmelizowany ananas
- 1 ananas
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka malibu
Wykonanie:
- Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez pół godziny.
- Zagotuj mleko kokosowe,śmietankę i cukier. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Przelej pannacotta do miseczek lub filiżanek jak u mnie i wstaw do lodówki na dwie godziny.
- Podgrzej masło z cukrem w rondelku, dodaj pokrojony ananas i sok z limonki. Na koniec wlej likier. Podaj pannacottę z karmelizowanym ananasem.
6 komentarzy
Bardzo fajna wersja pannacotta, z pewnością przypadłabym mi do gusu ;0 Pikena.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
nie lubię ananasa, chyba jedynego owocu, ale nie lubię :(
Ale Pannca cotte-ubóstwiam <3 <3
Więc na deser się piszę!
Wspaniałe Twoje słodkości, delikatne i lekkie jak puch, jeszcze nie ochłonęłam po bezowym torcie, a tu już pannacotta, dobrze,że wirtualne nie tuczy.Pozdrawiam
ale świetne słodkości, ślinianki pracują na max :)
uwielbiam ten deser
pasuje Deserek Z owoców cytrusowych Pomarańcza ,Grejpfrut , Ananas Kiwi i to polać Aromatycznym Miodem Wielokwiatowym Leśnym , Lub o delikatnym smaku korzennym Miodem Spadziowym
po takie Słodkości zapraszam
http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/25-miod-wielokwiatowy-900-ml.html