Jak przyrządzić szybki deser? Pamiętacie cupcakes z bezą i czekoladą, hi hat? W weekend nabrałam ochoty na słodkie. Miałam białka do wykorzystania, czekoladę i czekoladowe ciastka. Postanowiłam więc przyrządzić deser na wzór hi hat. Jest to prosty i szybki deser choć ubijanie białek jest dosyć długie. Cukier musi się koniecznie rozpuścić za nim beza zostanie ubita na sztywno. To moje drugie podejście do hi hat. Bardzo lubię ten deser, bo przypomina mi ciepłe lody z dzieciństwa.
Szybki deser
Składniki:
20 czekoladowych ciastek, tutaj przepis
5 białek
500 g cukru
sok z jednej limonki
250 g czekolady
2 łyżki kokosowego oleju
Metalową miskę z białkami, cukrem i sokiem z limonki umieść w kąpieli wodnej. Mieszaj masę aż do rozpuszczenia cukru. Cukier koniecznie musi się rozpuścić przed ubijaniem. Kiedy to już nastąpi zacznij ubijać bezę . Beza powinna być bardzo sztywna. Rękaw cukierniczy z dowolną nasadką napełnij bezą. Udekoruj obficie ciastka bezą i wstaw do lodówki na godzinę. W między czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Polewa będzie się ładnie błyszczeć. Ostudź lekko czekoladę. Wyjmij ciastka z lodówki i zamocz w czekoladzie. Pozostaw do ostygnięcia. Białka na bezę są zaparzone, ale i tak niezjedzone od razu ciastka lepiej przechowywać w lodówce.
3 komentarze
Wspaniały!.
jak ładnie wygląda!
Dzięki!