Budyń, robicie często domowy budyń? Deser na szybkiego w środku tygodnia. Bardzo lubię budyń i dzisiaj proponuję wersję dla dorosłych czyli czekoladowy budyń z amarula. Domowy budyń smakuje najlepiej i też nic trudnego taki budyń zrobić. Mleko, mąka i jakiś dodatek aby podkreślić smak budyniu i budyń gotowy. Jeśli chcecie zrobić coś specjalnego to proponuję dodać jakiegoś likieru, u mnie dzisiaj budyń z amarula.
Składniki:
3 portioner
½ l mleka
3 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki cukru
½ łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 łyżki kakao
80 g gorzkiej czekolady
50 ml likieru amarula
Połowę mleka zagotuj tak aby nie przywarło do dna. Do reszty mleka dodaj skrobię,cukier i kakao, dobrze wymieszaj i wlej do gotującego mleka energicznie mieszając. Kiedy budyń zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze „bąble” zmniejsz temperaturę i dodaj połamaną czekoladę cały czas mieszając. Na koniec wlej likier, doprowadź do wrzenia i zdejmij budyń z ognia. Napełnij pucharki budyniem i udekoruj pokruszonymi ciastkami i zgniecionymi malinami.
Do czekoladowego budyniu proponuję maliny. Wykorzystałam również ostatnie owsiane ciasteczka, które niedawno piekłam.
5 komentarzy
domowy:)
Japp!
Aż ślinka leci!
Oj ciekła!
Wygląda pysznie, uwielbiam takie wynalazki