416
Lubicie desery? Zamiast ciasta z chęcią zjem jakiś fajny deser z owocami. Lekki krem z dodatkiem jogurtu, owsiankowa kruszonka i jeżyny to moja kolejna propozycja na wykorzystanie jeżyn. Łatwy deser w przyrządzeniu i bardzo smaczny.
Przepis na deser z owocami i kremem jogurtowym
Składniki:
na 5 porcji
- ½ l świeżych jeżyn
- 200 ml błyskawicznych płatków owsianych
- 200 ml golden syrop
- 300 ml śmietanki
- 150 g greckiego jogurtu
- 1 łyżka amaretto
Wykonanie:
- Na blaszkę lekko posmarowaną tłuszczem wysyp płatki owsiane i polej równomiernie syropem. Włóż do piekarnika na 200ºC i zapiecz przez 7 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź, po czym całość pokrusz.
- Ubij lekko śmietankę i wymieszaj z jogurtem, częścią kruszonki i amaretto.
- Przełóż krem do miseczek , udekoruj jeżynami i resztą kruszonki.
6 komentarzy
Fajny przepis na upalne dni, zapisuję do zrobienia :)
Bardzo fajny blog. Jest tu czyściutko. Przepis interesujący, wpadnę tu jeszcze po więcej.
O dziękuję! Zapraszam ponownie!
Uwielbiam takie letnie, owocowe desery. Ostatnio przygotowałam podobny z wykorzystaniem czerwonych porzeczek – być może przepis wkrótce pojawi się u mnie na blogu ;)
fajny deserek ;)
Jeżyny są świetne, można zrobić nalewkę, ciastka i napoje. Szkoda, że u mnie w tym roku jest ich tak mało i musiałam kupować :(