Tarta migdałowa z amaretto do kawy

Znakomita tarta migdałowa, na  kruchym spodzie. Nadzienie do tarty powstało z połączenia masy maślanej ze zmielonymi migdałami i amaretto. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorowałam ciasto bitą śmietaną i borówkami. Lubicie kruche tarty na słodko? Polecam zatem ten przepis, bo tarta jest przepyszna.

tarta migdałowa przepis na tartę codojedzenia

Często piekę tarty z dodatkiem migdałów lub masy marcepanowej. Praktycznie tarta z masą marcepanową po prostu wymaga mniej cukru. Jeśli akurat dysponuję zmielonymi migdałami to po prostu dodaję więcej cukru i efekt jest mniej więcej ten sam. Uwielbiam tartę migdałową z gruszkami. Taką tartę można również upiec bez owoców i w zamian podać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak właśnie zrobiłam dzisiaj. Jest to idealny deser do kawy z ekstra amaretto w kieliszku.

tarta przepis codojedzenia blog kulinarny

Jak pieczecie tartę? Ja zawsze chłodzę w lodówce spód do tarty, po czym lekko go podpiekam zanim pokryję go nadzieniem. W ten sposób spód do tarty jest delikatnie kruchy po upieczeniu z nadzieniem. Piekę tartę w foremce z ruchomym dnem. Łatwo ją wtedy wyjąć z formy i przełożyć na talerz.

tarta_przepis_wypieki_migdaly_blog

Tarta migdałowa

Składniki:

na foremkę o średnicy 26 cm

Spód do tarty

180 g mąki pszennej

50 g cukru

25 g zmielonych migdałów

szczypta soli lub solone masło

125 g masła, zimnego

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie do tarty

100 g masła, miękkiego

100 g cukru

120 g zmielonych migdałów

3 jajka

1 łyżeczka waniliowego cukru

2 łyżki amaretto

1 łyżeczka otartej skórki z limonki lub cytryny

200 g borówki

300 ml śmietanki kremówki, 36% tłuszczu

tarta_dokawy_codojedzenia_migdaly

Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki.  Dodaj wodę i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.

Przygotuj masę migdałową. Składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku stale ucierając. Następnie dodaj otartą skórkę i wymieszaj. Na koniec wsyp zmielone migdały i jeszcze raz wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód.

Piecz tartę na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź. Ubij śmietankę kremówkę, przełóż do cukierniczego rękawa i wyciśnij rozetki na wierzchu ciasto. Całość posyp borówkami i i otartą skórką z cytryny lub limonki. Pokrój na kawałki. Smacznego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *