Znakomita tarta migdałowa, na kruchym spodzie. Nadzienie do tarty powstało z połączenia masy maślanej ze zmielonymi migdałami i amaretto. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorowałam ciasto bitą śmietaną i borówkami. Lubicie kruche tarty na słodko? Polecam zatem ten przepis, bo tarta jest przepyszna.
Często piekę tarty z dodatkiem migdałów lub masy marcepanowej. Praktycznie tarta z masą marcepanową po prostu wymaga mniej cukru. Jeśli akurat dysponuję zmielonymi migdałami to po prostu dodaję więcej cukru i efekt jest mniej więcej ten sam. Uwielbiam tartę migdałową z gruszkami. Taką tartę można również upiec bez owoców i w zamian podać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak właśnie zrobiłam dzisiaj. Jest to idealny deser do kawy z ekstra amaretto w kieliszku.
Jak pieczecie tartę? Ja zawsze chłodzę w lodówce spód do tarty, po czym lekko go podpiekam zanim pokryję go nadzieniem. W ten sposób spód do tarty jest delikatnie kruchy po upieczeniu z nadzieniem. Piekę tartę w foremce z ruchomym dnem. Łatwo ją wtedy wyjąć z formy i przełożyć na talerz.
Tarta migdałowa
Składniki:
na foremkę o średnicy 26 cm
Spód do tarty
180 g mąki pszennej
50 g cukru
25 g zmielonych migdałów
szczypta soli lub solone masło
125 g masła, zimnego
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie do tarty
100 g masła, miękkiego
100 g cukru
120 g zmielonych migdałów
3 jajka
1 łyżeczka waniliowego cukru
2 łyżki amaretto
1 łyżeczka otartej skórki z limonki lub cytryny
200 g borówki
300 ml śmietanki kremówki, 36% tłuszczu
Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj wodę i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.
Przygotuj masę migdałową. Składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku stale ucierając. Następnie dodaj otartą skórkę i wymieszaj. Na koniec wsyp zmielone migdały i jeszcze raz wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód.
Piecz tartę na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź. Ubij śmietankę kremówkę, przełóż do cukierniczego rękawa i wyciśnij rozetki na wierzchu ciasto. Całość posyp borówkami i i otartą skórką z cytryny lub limonki. Pokrój na kawałki. Smacznego!
5 komentarzy
Dawno nie robiłam żadnej tarty. Chyba czas to zmienić :)
Pewnie tak!
Smaka narobilas :D Taka tarte to bym zjadla :)
Polecam przepis!
Ta tarta wygląda tak obłędnie, że aż się rozmarzyłem! <3