Wczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam tartę ze śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców, więc tym razem skusiłam się na śliwki, których wszędzie teraz mnóstwo.
Marcepan można zastąpić migdałami jak w tym przepisie na tartę migdałową z gruszkami.
Tarta ze śliwkami i marcepanem
Składniki:
100 g zimnego masła
3 dl orkiszowej mąki
2 łyżki cukru
1 żółtko
250 g marcepanu
½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
50 g rozpuszczonego masła
1 jajko
10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki
1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg i podpiecz spód do tarty przez 10 minut.
Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marcepan na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z jajkiem i roztopionym masłem. Ułóż przepołowione i wypestkowane śliwki na podpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi lodami.
2 komentarze
ooo własnie. u mnie zalega marcepan i kończy mu się termin. trzeba zrobić taką tartę. śwliwki jeszcze są na szczęście.pozdrawiam
A są…