Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne

Za tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę  na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami.  Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa i z powodzeniem zastępuje krem. Sądzę, że szarlotka z budyniową pianką z powodzeniem zastąpi mazurek z marcepanem, który upiekłam zdaje się w zeszłym roku.

szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto

350 g pszennej mąki

200 g masła, zimnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g cukru pudru

5 żółtek

szczypta soli, jeśli masło jest niesolone

szarlotka przepis

Mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę umieść w malakserze. Miksuj do utworzenia kruszonki po czym dodaj żółtka i miksuj dalej aż utworzy się kula. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą na spód. Owiń ciasto w folię i włóż do zamrażalki przynajmniej na 2 godziny. Kruche ciasto na sód można zrobić dzień wcześniej i trzymać w zamrażalce do następnego dnia.

Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec około 20 minut na lekko złoty kolor.

Nadzienie z jabłek

1,5 kg soczystych i kwaskowatych jabłek, u mnie granny smith

2 łyżki cukru

szarlotka

Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazdka. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do garnka. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut aż większość wody odparuje.

Pianka budyniowa

5 białek

200 g cukru

2 budynie śmietankowe

1 łyżeczka waniliowej pasty

125 ml oleju

Dodatkowo

cukier puder do posypania

przepis szarlotka

Zmiksuj białka na sztywno. Następnie ubijaj dalej dodając po łyżce cukru. Cukier powinien być rozpuszczony, a pianka gładka. Stale miksując dodaj budyń i wanilię . Zakończ wlewając wolnym strumieniem olej, nie przerywając miksowania.

Na podpieczony i lekko ciepły spód wyłóż schłodzone jabłka i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch jabłek wyłóż ubitą piankę budyniową. Na nią zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Piecz szarlotkę w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Schłodzone posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *