Za tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami. Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa i z powodzeniem zastępuje krem. Sądzę, że szarlotka z budyniową pianką z powodzeniem zastąpi mazurek z marcepanem, który upiekłam zdaje się w zeszłym roku.
Szarlotka z budyniową pianką
Składniki:
Kruche ciasto
350 g pszennej mąki
200 g masła, zimnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
5 żółtek
szczypta soli, jeśli masło jest niesolone
Mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę umieść w malakserze. Miksuj do utworzenia kruszonki po czym dodaj żółtka i miksuj dalej aż utworzy się kula. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą na spód. Owiń ciasto w folię i włóż do zamrażalki przynajmniej na 2 godziny. Kruche ciasto na sód można zrobić dzień wcześniej i trzymać w zamrażalce do następnego dnia.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec około 20 minut na lekko złoty kolor.
Nadzienie z jabłek
1,5 kg soczystych i kwaskowatych jabłek, u mnie granny smith
2 łyżki cukru
Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazdka. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do garnka. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut aż większość wody odparuje.
Pianka budyniowa
5 białek
200 g cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka waniliowej pasty
125 ml oleju
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Zmiksuj białka na sztywno. Następnie ubijaj dalej dodając po łyżce cukru. Cukier powinien być rozpuszczony, a pianka gładka. Stale miksując dodaj budyń i wanilię . Zakończ wlewając wolnym strumieniem olej, nie przerywając miksowania.
Na podpieczony i lekko ciepły spód wyłóż schłodzone jabłka i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch jabłek wyłóż ubitą piankę budyniową. Na nią zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Piecz szarlotkę w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Schłodzone posyp cukrem pudrem. Smacznego!
1 Komentarz
Robiłam już w święta, teraz robię drugi raz :D