Deser na niedzielę to mus! Co dzisiaj planujecie na deser? Ja upiekłam tartę z rabarbarem i bezą. Wspaniały deser na niedzielę, wspaniały deser na lato! O tak, z rabarbarem wypiekam przez całe lato. Tarta z rabarbarem to prosty przepis. Na ogół piekę ciasto z surowym rabarbarem, ale tym razem najpierw go usmażyłam.
Spód do tarty wyszedł niesamowicie kruchy. Samo ciasto bardzo ładnie odeszło od brzegu. Łyżka wchodzi w nie bez problemu. Zawsze podpiekam tartę przed położeniem nadzienia. Miękki, przesiąknięty sokiem spód do tarty nie już taki apetyczny. Koroną tarty jest włoska beza, czyli zaparzone z cukrem białka, które po ubiciu dają wyśmienitą bezę. Uwielbiam bezę, oblizałam wszystko co się dało!
Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment! To mój ulubiony moment w tworzeniu tego deseru. Mam zawsze nadmiar białek, więc ciasto z bezą to okazja, aby ich się pozbyć. Owocowe tarty jemy z lodami. Do tej pasowały lody karmelowe z pekanowcami.
Tarta – deser na niedzielę
8 – 10 porcji
Składniki:
Spód do tarty
250 g pszennej mąŻi
160 masła, zimnego
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
80 g cukru
700 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Beza
4 białka
200 g cukru
Mąkę i masło pokroić nożem. Ja używam robota z nożem. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj do otworzenia kuli. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o średnicy 25 cm. Nakłuj spód widelcem, brzegi obłóż aluminiową folią, lekko je podpierając. Podczas pieczenia brzegi nie obsuną się. Piecz spód przez 10 minut.
Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla, wsyp cukier i smaż przez pół godziny. Większość płynu powinna w tym czasie odparować. Przełóż rabarbar na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze przez 12 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko przestudź.
Białka z cukrem umieść w misce nad parą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij miskę z pary i ubij białka na sztywną pianę. Napełnij bezą cukierniczy rękaw zakończony tylką w kształcie rozetki. Pokryj tartę bezowymi rozetkami i lekko je przypal. Podziel tartę na kawałki i podaj z lodami. Smacznego!
4 komentarze
U mnie tym razem cytrynowe ciasteczka kruche, ale Twoja tarta wygląda tak cudownie, że chyba się zainspiruję w kolejny weekend.
Idealna na letnie przyjęcie na tarasie :)
Wspaniała propozycja!
Rozpusta smakowa normalnie :D