Kruche z frangipane z jeżynami i śliwkowymi powidłami

Kruche z frangipane i jeżynami chodziła za mną jakiś czas. Jeżyny w tym roku są takie słodkie! Po prostu idealne do ciasta, lodów i deserów. Uwielbiam spacerować po lesie i rwać jeżyny. Jest ich pełno w lesie otaczającym moją posiadłość. Takie samosiejki o najwspanialszym smaku na świecie. 10 minut i pełny koszyczek. Mówiłam, że obrodziły!

kruche z frangipane i jeżynami

Ale wracając do ciasta to polecam kruche z frangipane i jeżynami na deser. Na ogół frangipane nadziewam tarty z owocami.  Tarta frangipane to tarta z nadzieniem migdałowym. Migdały pasują praktycznie ze wszystkimi owocami, więc pieczenie kruchego z  frangipane i jeżynami wcale nie było takim na chybi trafił. Ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu. Upiekłam je w dużej  prostokątnej foremce, bo na deser spodziewałam się dużo gości. Nie mogłam ich zawieść!

kruche z jeżynami

Kruche z frangipane i jeżynami

Składniki:

Kruche ciasto

210 g masła, zimnego

150 g cukru

250 g mąki tortowej

10 g proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2 jajka

Nadzienie

400 g masy marcepanowej, 60% migdałów

2 łyżki mąki

80 g masła

30 g kokosowych wiórków

3 jajka

skórka otarta z jednej limonki

250 ml śliwkowych powideł

250 g jeżyn

kruche frangipane

Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i miksuj w malakserze aż się zrobi kruszonka. Następnie dodaj jajka i miksuj dalej. Ciasto będzie dosyć elastyczne i łatwe w obróbce. Prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia następnie wyklej ciastem foremkę. Masę marcepanową zetrzyj na tarce. Zmiksuj z jajkami, miękkim masłem i kokosowymi wiórkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z limonki i jeszcze raz wymieszaj. Posmaruj kruchy jeszcze nieupieczony spód powidłami (50 ml zostaw do posmarowania wierzchu już upieczonego ciasta) i rozprowadź równomiernie frangipane. Wierzch posyp jeżynami. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika  i piecz na złoty kolor przez 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj resztą podgrzanych powideł. Ostudź ciasto, pokrój na kawałki i  podaj z gałką lodów.

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.