Kruche z frangipane i jeżynami chodziła za mną jakiś czas. Jeżyny w tym roku są takie słodkie! Po prostu idealne do ciasta, lodów i deserów. Uwielbiam spacerować po lesie i rwać jeżyny. Jest ich pełno w lesie otaczającym moją posiadłość. Takie samosiejki o najwspanialszym smaku na świecie. 10 minut i pełny koszyczek. Mówiłam, że obrodziły!
Ale wracając do ciasta to polecam kruche z frangipane i jeżynami na deser. Na ogół frangipane nadziewam tarty z owocami. Tarta frangipane to tarta z nadzieniem migdałowym. Migdały pasują praktycznie ze wszystkimi owocami, więc pieczenie kruchego z frangipane i jeżynami wcale nie było takim na chybi trafił. Ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu. Upiekłam je w dużej prostokątnej foremce, bo na deser spodziewałam się dużo gości. Nie mogłam ich zawieść!
Kruche z frangipane i jeżynami
Składniki:
Kruche ciasto
210 g masła, zimnego
150 g cukru
250 g mąki tortowej
10 g proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
Nadzienie
400 g masy marcepanowej, 60% migdałów
2 łyżki mąki
80 g masła
30 g kokosowych wiórków
3 jajka
skórka otarta z jednej limonki
250 ml śliwkowych powideł
250 g jeżyn
Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i miksuj w malakserze aż się zrobi kruszonka. Następnie dodaj jajka i miksuj dalej. Ciasto będzie dosyć elastyczne i łatwe w obróbce. Prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia następnie wyklej ciastem foremkę. Masę marcepanową zetrzyj na tarce. Zmiksuj z jajkami, miękkim masłem i kokosowymi wiórkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z limonki i jeszcze raz wymieszaj. Posmaruj kruchy jeszcze nieupieczony spód powidłami (50 ml zostaw do posmarowania wierzchu już upieczonego ciasta) i rozprowadź równomiernie frangipane. Wierzch posyp jeżynami. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj resztą podgrzanych powideł. Ostudź ciasto, pokrój na kawałki i podaj z gałką lodów.
12 komentarzy
uwielbiam po prostu jeżyny :) A taka tarta robi wielkie wrażenie!
Tak, jeżyny są pyszne nawet w cieście!
Ale mi ochoty narobiłaś :) Pysznie wygląda :)
Goście byli zadowoleni!
ale fajne ciacho
Dziękuję!
Nim wybudowali u nas autostradę, też miałam koło domu pełno jeżyn. Teraz muszę chodzić po nie nieco dalej, ale są tak pyszne, że warto :) Świetne ciacho!
Dziękuję! Ja mam bardzo blisko ale i tak poszłabym za nimi jeszcze dalej!
Lubię jeżyny, szkoda, że sprzedawane są w tak małych opakowaniach ;) I generalnie jakoś ich mało zawsze. Propozycja na ciacho jak zwykle bardzo ciekawa
Ja też wolę jeżyny w dużych ilościach
Najlepsze jeżyny to takie prosto z ogródka naszej babci <3 Jedziemy na weekend do domu i zamierzamy się do niej wybrać :D Takie deser teraz nam się marzy :)
Polecam wypróbować!