To kruche ciasto z owocami pierwotnie miało być tylko z agrestem. Agrest w tym roku u mnie nie obrodził, więc upiekłam kruche ciasto jabłkowo agrestowe z dodatkiem rabarbarowego dżemu. Niezła, zjadliwa kombinacja, przy tym kolorowa w sam raz do popołudniowej kawy.
Przepis na kruche ciasto
Składniki:
podłużna forma 25 cm x 35 cm
Kruche ciasto
- 500 g mąki
- 200 g masła, miękkiego
- 150 ml cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ektraktu waniliowego
Nadzienie
- 250 ml agrestu
- 250 ml dżemu rabarbarowego
- 2 jabłka
Beza
- 3 białka
- 250 ml cukru
Wykonanie:
- Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Owoce oczyść, jabłka pokrój w plasterki.
- Większość część ciasta rozwałkuj w prostokąt o wymiarach foremki i wyłóż jej dno. Rozprowadź dżem , a następnie agrest i jabłka.
- Ubij pianę na sztywno, dodaj cukier pod koniec ubijania i pokryj nią całe ciasto. resztę kruchego ciasto pokrusz na wierzchu piany.
- Piecz ciasto w piekarniku na 160ºC w termoobiegu, przez około 45 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź za nim pokroisz.
Moja siostrzenica J. była bardzo niezadowolona że nie mogła spróbować ciasta przed fotografowaniem. Za to później smakowało jeszcze lepiej! Jeśli lubisz piec kruche ciasta wypróbuj szarlotka orzechowa albo krucha krajanka z nutella.
2 komentarze
świetnie wygląda, takie ciasta to ja lubie a agrestu wieki nie jadlam
Zawsze jadam w Polsce, bo w Szwecji spotykam rzadko kiedy, a cena te÷ zabójcza!