Mini tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami to kolejny czekoladowy wypiek, który został rozgromiony w mgnieniu oka.  Czekolada i maliny świetnie do siebie pasują. Bardzo często wykorzystuję to połączenie w moich wypiekach. Dzisiaj upiekłam mini tarty w foremkach w kształcie serc, pomysł w sam raz na Walentynki, prawda!

Lubicie czekoladę? Ten wypiek na pewno przypadnie Wam do smaku. Polecam przepis do wypróbowania!

mini tarty czekoladowe przepis

Tarta czekoladowa z malinami

na okrągłą formę o średnicy 26 cm lub mniejsze 4 foremki

Składniki:

Spód do tarty

150 g zimnego masła

170 g mąki

2 łyżki cukru pudru

30 g kakao

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

Nadzienie czekoladowe

100 g masła

150 gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao

70 g muscavado cukru

3 jajka

2 łyżki mąki

250 ml mrożonych malin

Z podanych składników zagnieć delikatnie kruche ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Brzegi przyciśnij aluminiową folią. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) na 10 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, ale nie zdejmuj folii z brzegów, bo inaczej się zapadną.

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Cukier ubij z jajkami na puszystą masę i dodaj powoli czekoladę z masłem. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę.

Na upieczonych spodach ułóż zamrożone maliny i zalej czekoladową masą. Piecz mini tarty na 160ºC (termoobieg)  przez 20 minut, a dużą tartę 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika ostudź porządnie przed podaniem. Ubij śmietanę i podaj do tarty wraz z kilkoma świeżymi malinami. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *