Tarta czekoladowa z malinami to kolejny czekoladowy wypiek, który został rozgromiony w mgnieniu oka. Czekolada i maliny świetnie do siebie pasują. Bardzo często wykorzystuję to połączenie w moich wypiekach. Dzisiaj upiekłam mini tarty w foremkach w kształcie serc, pomysł w sam raz na Walentynki, prawda!
Lubicie czekoladę? Ten wypiek na pewno przypadnie Wam do smaku. Polecam przepis do wypróbowania!
Tarta czekoladowa z malinami
na okrągłą formę o średnicy 26 cm lub mniejsze 4 foremki
Składniki:
Spód do tarty
150 g zimnego masła
170 g mąki
2 łyżki cukru pudru
30 g kakao
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie czekoladowe
100 g masła
150 gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
70 g muscavado cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
250 ml mrożonych malin
Z podanych składników zagnieć delikatnie kruche ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Brzegi przyciśnij aluminiową folią. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) na 10 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, ale nie zdejmuj folii z brzegów, bo inaczej się zapadną.
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Cukier ubij z jajkami na puszystą masę i dodaj powoli czekoladę z masłem. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę.
Na upieczonych spodach ułóż zamrożone maliny i zalej czekoladową masą. Piecz mini tarty na 160ºC (termoobieg) przez 20 minut, a dużą tartę 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika ostudź porządnie przed podaniem. Ubij śmietanę i podaj do tarty wraz z kilkoma świeżymi malinami. Smacznego!
4 komentarze
jakie cudenko
Są urocze :) doskonały deser na Walentynki i nie tylko :)
Wygląda bajecznie :)
Dziękuję!