Kocham jabłka!

Pyszne kruche, ciasto kruszonkowe z jabłkami i słonym karmelem to mój pomysł na niedzielny deser. Kocham jabłka, winne lub lekko kwaśne i soczyste. Takie jabłka najlepiej się nadają na szarlotkę czy złocistą tartę. Ciasto kruszonkowe z jabłkami to również kruche ciasto, przypominające tartę, jednak do tego ciasta nie dodaję wody. Kruszonka musi być naprawdę wypieczona i krucha, zwłaszcza, jeśli jest to ciasto z bardzo soczystymi jabłkami.

Dodatkowym akcentem w tym cieście jest słony karmel. Gotowanie karmelu zajmuję zaledwie 7 minut. Płynny i złocisty karmel dodałam do ciasta. Podczas pieczenia bulgotał niesamowicie. Jeszcze ciepłe ciasto podałam z waniliowymi lodami. Ostudzone ciasto, które smakuje równie pysznie jak ciepłe podaję z sosem waniliowym.

tarta_kruche_tartaowocowa_jablka_codojedzenia

Jak zauważyliście na zdjęciu, upiekłam ciasto w małej żelaznej patelni. Ciasta wystarczy na dwie lub trzy mniejsze porcje. Mówiąc szczerze, to zjadłam je z mężem na pół. Nic dziwnego, że dzisiaj rano od razu poszłam na trening.

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami praktycznie pasuje na każdą okazję, jeśli tylko dodacie do niego odpowiednie jabłka. Latem piekę kruche z papierówkami. Jesienią wybór jabłek jest już większy. Najlepsze jabłka na ciasto, to takie, które są soczyste i lekko kwaśne. Antonówka, lobo lub szara reneta to moje ulubione jabłka na ciasto. W tym przepisie użyłam szwedzkiej odmiany, która nieco przypomina szarą renetę. Odpowiednie dobrane jabłka gwarantują, że ciasto będzie smacznie, a same jabłka po upieczeniu, miękkie i aromatyczne.

ciasto kruszonkowe z jabłkami  codojedzenia przepis

Ciasto kruszonkowe z jabłkami

2 – 3 porcje, żeliwna patelnia o średnicy 18 cm

Składniki:

Kruszonka

90 g pszennej mąki

60 g zimnego masła

30 g cukru

szczypta soli do smaku

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki migdałowych płatków

3 jabłka średniej wielkości, szara reneta lub lobo

Domowy słony karmel

80 g trzcinowego cukru

100 ml golden syropu

100 ml śmietanki, 36% tł.

0,5 łyżeczki soli

25 g masła

ciasto_kruszonka_tarta_jablka_blog_codojedzenia

Wszystkie składniki na karmel umieść w rondelku. Doprowadź sos do wrzenia, stale mieszając. Następnie zmniejsz temperaturę, aby sos tylko lekko się gotował przez 7 minut. Wymagana temperatura to 6 minut. Sos powinien być płynny.

Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (200ºC bez termoobiegu). Patelnię żeliwną posmaruj masłem. Obierz jabłka i pokrój w  ósemki. Wymieszaj jabłka z cynamonem i ułóż na dnie patelni. Polej połową ugotowanego karmelu i posyp migdałowymi płatkami.

Zimne masło posiekaj z cukrem i mąkę. Następnie rozetrzyj między palcami, aż utworzy się kruszonka. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż kruszonka się zrumieni, a karmel będzie mocno bulgotać, około 20 – 25 minut. Wyjmij ciasto i lekko przestudź.

Ciasto kruszonkowe z jabłkami jeszcze ciepłe świetnie smakuje z lodami. Ostudzone ciasto można podać z sosem waniliowym.

 

2 komentarze

  • Ciasto kruszonkowe – ta nazwa idealnie pasuje do aromatycznej, jesiennej przyjemności, która kryje się za tym pysznym przepisem! A sposób pieczenia ciasta w patelni dodaje mu jeszcze bardziej wyjątkowego charakteru. Trzeba wypróbować w któreś listopadowe popołudnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *