Pyszne kruche, ciasto kruszonkowe z jabłkami i słonym karmelem to mój pomysł na niedzielny deser. Kocham jabłka, winne lub lekko kwaśne i soczyste. Takie jabłka najlepiej się nadają na szarlotkę czy złocistą tartę. Ciasto kruszonkowe z jabłkami to również kruche ciasto, przypominające tartę, jednak do tego ciasta nie dodaję wody. Kruszonka musi być naprawdę wypieczona i krucha, zwłaszcza, jeśli jest to ciasto z bardzo soczystymi jabłkami.
Dodatkowym akcentem w tym cieście jest słony karmel. Gotowanie karmelu zajmuję zaledwie 7 minut. Płynny i złocisty karmel dodałam do ciasta. Podczas pieczenia bulgotał niesamowicie. Jeszcze ciepłe ciasto podałam z waniliowymi lodami. Ostudzone ciasto, które smakuje równie pysznie jak ciepłe podaję z sosem waniliowym.
Jak zauważyliście na zdjęciu, upiekłam ciasto w małej żelaznej patelni. Ciasta wystarczy na dwie lub trzy mniejsze porcje. Mówiąc szczerze, to zjadłam je z mężem na pół. Nic dziwnego, że dzisiaj rano od razu poszłam na trening.
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami praktycznie pasuje na każdą okazję, jeśli tylko dodacie do niego odpowiednie jabłka. Latem piekę kruche z papierówkami. Jesienią wybór jabłek jest już większy. Najlepsze jabłka na ciasto, to takie, które są soczyste i lekko kwaśne. Antonówka, lobo lub szara reneta to moje ulubione jabłka na ciasto. W tym przepisie użyłam szwedzkiej odmiany, która nieco przypomina szarą renetę. Odpowiednie dobrane jabłka gwarantują, że ciasto będzie smacznie, a same jabłka po upieczeniu, miękkie i aromatyczne.
Ciasto kruszonkowe z jabłkami
2 – 3 porcje, żeliwna patelnia o średnicy 18 cm
Składniki:
Kruszonka
90 g pszennej mąki
60 g zimnego masła
30 g cukru
szczypta soli do smaku
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki migdałowych płatków
3 jabłka średniej wielkości, szara reneta lub lobo
4 komentarze
Ciasto kruszonkowe – ta nazwa idealnie pasuje do aromatycznej, jesiennej przyjemności, która kryje się za tym pysznym przepisem! A sposób pieczenia ciasta w patelni dodaje mu jeszcze bardziej wyjątkowego charakteru. Trzeba wypróbować w któreś listopadowe popołudnie :)
O tak, koniecznie!
Jabłka zawsze dobre do wszystkiego :)
Pewnie!