Szarlotka – pierwsze jabłka i pyszne ciacho

Szarlotka! Dzisiaj rzuciłam hasło w Sms -sie do brata, jest szarlotka, świeżo upieczona, pachnąca cynamonem, wpadasz? Oczywiście, że wpadł z żoną, psem…Szarlotka znikła w kilka minut…Ledwo co zdążyłam zrobić zdjęcia! Była pyszna! Lubię piec szarlotkę o porze, kiedy pojawiają się pierwsze jabłka. Jabłka, lekko kwaskowate i bardzo soczyste są najlepsze do szarlotki!

szarlotka przepis

Szarlotka rozwiązuje języki! Zaczęliśmy wspominać z bratem czasy z dzieciństwa jak to wspinaliśmy się na drzewa by zerwać te najpiękniejsze, największe  jabłka. Oboje uwielbiamy jabłka i wszystkie wyroby z nimi związane. Szarlotka to numer jeden! Pierwsze papierówki przypominają mi wspaniałe wakacje na wsi. Chyba dlatego lubię mój dom na wsi, otoczony lasem, ogród…Natura jest taka piękna!

szarlotka papierówki jabłka

Szarlotka

Składniki:

okrągła forma o średnicy 24 cm

300 g pszennej mąki tortowej

125 g masła

100 g twarogu

90 g cukru + 2 łyżki do posypania

nasiona z jednej laski wanilii

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

6 jabłek, u mnie papierówka

1 łyżka cynamonu

kruche z jabłkami

Masło pokrój nożem. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż  i nożem wyjmij nasiona, dodaj do masła. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, cukier, ser i zarób ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i obierz ze skórki. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki. Pierwszym plackiem wyklej dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż połówki jabłek gniazdkami do dołu, posyp cynamonem i przykryj szczelnie drugim plackiem. Nakłuj widelcem, posyp wierzch ciasta cukrem i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz szarlotkę przez 45 minut na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę, ostudź i podziel na kawałki.

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.