Szarlotka! Dzisiaj rzuciłam hasło w Sms -sie do brata, jest szarlotka, świeżo upieczona, pachnąca cynamonem, wpadasz? Oczywiście, że wpadł z żoną, psem…Szarlotka znikła w kilka minut…Ledwo co zdążyłam zrobić zdjęcia! Była pyszna! Lubię piec szarlotkę o porze, kiedy pojawiają się pierwsze jabłka. Jabłka, lekko kwaskowate i bardzo soczyste są najlepsze do szarlotki!
Szarlotka rozwiązuje języki! Zaczęliśmy wspominać z bratem czasy z dzieciństwa jak to wspinaliśmy się na drzewa by zerwać te najpiękniejsze, największe jabłka. Oboje uwielbiamy jabłka i wszystkie wyroby z nimi związane. Szarlotka to numer jeden! Pierwsze papierówki przypominają mi wspaniałe wakacje na wsi. Chyba dlatego lubię mój dom na wsi, otoczony lasem, ogród…Natura jest taka piękna!
Szarlotka
Składniki:
okrągła forma o średnicy 24 cm
300 g pszennej mąki tortowej
125 g masła
100 g twarogu
90 g cukru + 2 łyżki do posypania
nasiona z jednej laski wanilii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
6 jabłek, u mnie papierówka
1 łyżka cynamonu
Masło pokrój nożem. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i nożem wyjmij nasiona, dodaj do masła. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, cukier, ser i zarób ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i obierz ze skórki. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki. Pierwszym plackiem wyklej dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż połówki jabłek gniazdkami do dołu, posyp cynamonem i przykryj szczelnie drugim plackiem. Nakłuj widelcem, posyp wierzch ciasta cukrem i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz szarlotkę przez 45 minut na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę, ostudź i podziel na kawałki.
9 komentarzy
Bardzo lubię szarlotki :) Szarlotki i serniki to moje ulubione ciasta :)
Zdecydowanie szarlotka nr 1!
za mną też od paru dni chodzi szarlotka, a swoimi zdjęciami jeszcze bardziej mi smaku zrobiłas
Upiecz koniecznie! U mnie już kolejna dochodzi w piekarniku!
Wspaniała!
Robię podobną, ale bez twarogu…Koniecznie do wypróbowania.
Ciasto jest fajne i kruszeje szybciej.
Wiesz, co jak mówisz, że szarlotka rozwiązuje języki, to tym bardziej muszą ją przygotować i to wkrótce ;)
Haha…Koniecznie Dorota!
Chyba nie znamy osoby, która odmówiłaby kawałka takiej cudownej szarlotki :D