Krewetki w kremowym sosie ze spaghetti chodziły za mną od jakiegoś czasu. Aż w końcu się zmobilizowałam i kupiłam duże krewetki, które najpierw zamarynowałam i usmażyłam. Kolejnym krokiem do przygotowania tego dania było ugotowanie kremowego sosu. Znajdziecie w nim same dobre rzeczy jak suszone pomidory, natkę pietruszki, mnóstwo czosnku i oczywiście prawdziwą śmietanę i masło! Taki sos do makaronu lubię najbardziej. Kremowy, pachnący czosnkiem i ziołami!
Bardzo lubię duże krewetki. Łatwo je się przyrządza, choć trzeba uważać aby je nie przegotować. Jeśli są marynowane z cytryną to kwas w niej zawarty już zmienia ich konsystencję. Dlatego wolę dodać sok z cytryny do sosu, a całe danie podać z dodatkową cytrynową ósemką. Nie wyobrażam sobie ryb i owoców może bez cytryny!
Krewetki w kremowym sosie
Składniki:
na 4 porcje
½ kg dużych, surowych krewetek
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ostrej papryki
po ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, granulowanego czosnku
3 dymki
3 łyżki natki pietruszki
3 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów w zaprawie z oliwy
½ l śmietanki, 30%
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
250 g spaghetti
Krewetki obierz ze skorupki. Do miski wlej oliwę, dodaj ostrą paprykę, czarny pieprz i granulowany czosnek. Włóż krewetki i wymieszaj. Marynuj przez godzinę. Rozgrzej patelnię i usmaż krewetki, 2 minuty po każdej stronie. Przełóż na talerz. W tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną dymkę, pomidory, pietruszkę i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty. Następnie wlej śmietanę, dodaj suszone zioła prowansalskie i gotuj sos przez 10 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Na koniec dopraw sos sokiem z cytryny i dodaj krewetki. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Smacznego!
2 komentarze
Na danie z krewetkami zawsze jestem chętna :) Mniami… :)
Jakoś nigdy nam nie po drodze do przygotowania krewetek ale jakby ktoś nam zrobił takie danie to zjadłybyśmy ze smakiem :D