Łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem

No i jak już po obiadku. Leżę na sofce i poklepuję się po pełnym brzuchu, bo dzisiaj miałam mój ulubiony obiad czyli łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem. Łosoś czy inna ryba na obiad to dla mnie tak zwany comfort food. 30 minut w kuchni i obiad gotowy. Przyprawy, sól i rozgrzana patelnia lub piekarnik…Szybko i łatwo! Szybkie obiady bardzo sobie cenię. Łososia można podać z czym popadnie. Jemy go z makaronem. Łosoś z batatami też przyrządzam, a dzisiaj proponuję tą pyszną rybę z kalafiorowym puree i szpinakiem. Lubię to danie bo nie dość, że jest smaczne to jeszcze takie kolorowe i zdrowe. Mój talerz musi cieszyć i oko i kubki smakowe.

łosoś na obiad

Kalafiorowe puree to świetna alternatywa do ziemniaków, a na dodatek kalafior fajnie smakuje ze smażoną rybą i szpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie, bo warto je przyrządzić na obiad dla rodziny czy znajomych.

ryba na obiad

Obiad z łososia, kalafiora i szpinaku

Składniki:

na 4 porcje

600 g fileta z łososia

sól, pieprz do smaku

4 grube plastry cytryny

1 kalafior

2 łyżki masła

200 g szpinaku, świeżego

1 pęczek rzodkiewek

obiad

Zacznij przyrządzanie obiadu od kalafiora. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła. Rybę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze  przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Czas jest przybliżony i zależy od grubości filetów. Na patelni rozpuść łyżkę masła Wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki i opłukany szpinak smaż przez 2 minuty. Szpinak ma tylko zwiędnąć. Na talerzu ułóż porcję łososia, obok kalafiorowe puree i szpinak z rzodkiewką. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *