Łosoś piccata na wielkanocny obiad…Jeśli czujecie się zestresowani przygotowaniami do świąt to mam dla Was szybki i łatwy przepis na łososia. Piccata to właściwie sposób przyrządzenia, a nie nazwa potrawy. Do smażonego łososia przygotowałam pyszny sos z białego wina. Całość podałam z ryżem i brokułami. Proste i szybkie danie z łososia na obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem. Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby.
Łosoś piccata
Składniki:
5 porcji
700 g fileta z łososia
sól i pieprz do smaku
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
½ czosnku solo, 4 ząbki
100 ml białego wina, wytrawnego
200 ml bulionu z kurczaka lub warzywny
150 g creme fraiche
150 g śmietanki
3 łyżki kaparów
5 plasterków cytryny
4 łyżki natki pietruszki
Dodatkowo
brokuły
Filet z łososia podziel na 5 porcji. Posól i popierz, odstaw na godzinę. Rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż rybę. Wyjmij rybę na półmisek. Na tej samej patelni usmaż plasterki cytryny. Wyjmij cytryny i rozpuść resztę masła z oliwą. Usmaż kapary. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Zmniejsz temperaturę i smaż, aż czosnek się zeszkli. następnie wlej wino i smaż przez minutę. Dodaj bulion, creme fraiche i śmietankę. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Polej łososia sosem i ozdób cytryną. Ugotuj brokuły i ryż i podaj do ryby.
2 komentarze
Oj, ależ mi zapachniało z ekranu!
A to dopiero pora na śniadanie…
:)
Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam ryby :-)
Zapraszam do mnie