Brukselka…Ostatnio przeczytałam na jakimś blogu w komentarzach, że brukselka to śmierdzące warzywo, do niczego się nie nadaje…po prostu masa dziwnych epitetów, z którymi wcale się nie zgadzam.
Pomijając zdrowotne właściwości brukselki to jest to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w mojej kuchni. Bardzo często gotuję zupy z dodatkiem brukselki. Kurczak z brukselką w kokosowym sosie to pyszne danie na niedzielny obiad. Chcesz zaskoczyć swoich domowników to proponuję szafranowy pilaf z brukselką.
Surówka z brukselki chociaż z powodzeniem można ją nazwać sałatką, pasuje jako przystawka jak i samodzielne danie. Jak dla mnie idealna do smażonego śledzia. To właśnie z myślą o smażonym śledziu przygotowałam tą pyszną surówkę! Pyszny i szybki obiad. Lekki szwedzki akcent w tym daniu to konfitura z czerwonej borówki.
Smażony śledź
4 porcje
Składniki:
500 g filetów ze świeżego śledzia
3 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki mielonych migdałów lub tartej bułki
sól i pieprz do smaku
2 jajka
3 łyżki masła do smażenia lub olej
Moje śledzie były bardzo dokładnie oczyszczone z ości, więc jeśli na takie natraficie, to macie szczęście. W innym przypadku, gdy śledzie nie są oczyszczone z ości, trzeba je usunąć za pomocą pincety, co może wymagać odrobinę cierpliwości i precyzji. Następnie należy posolić i popieprzyć śledzie.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu smażonych śledzi jest zamoczenie ich w rozmąconym jajku, co pozwoli na lepsze przyleganie innych składników. Następnie śledzie należy obtoczyć w posiekanej natce pietruszki, która doda im nie tylko aromatu, ale również korzystnie wpłynie na ich wygląd. Kolejnym krokiem jest obtoczenie śledzi w zmielonych migdałach, które stworzą chrupiącą panierkę.
Śledzie należy smażyć na rozgrzanym maśle. Smażenie na złoty kolor pozwoli na uzyskanie chrupiącej i złocistej skórki, która nadaje smażonym śledziom wspaniały smak. Smażony śledź można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak tarta marchewka z fetą czy surówka z brukselki, co doda urozmaicenia i kolorów naszemu posiłkowi.
Surówka z brukselki
300 g brukselki, utartej na mandolinie
garść prażonych migdałów ze skórką, pokrojonych w płatki
130 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
50 g parmezan pokrojonego w małe cienkie plasterki
Dressing
½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki soku z jabłka
3 łyżki oliwy z pestek winogron
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Z podanych składników zrób dressing. Wszystko umieść w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. W dużej misce wymieszaj brukselkę z usmażonym i pokruszonym boczkiem (cienkie plastry boczku usmaż na suchej patelni, osącz na papierowym ręczniku, schodzone pokrusz na małe kawałki) kawałkami parmezanu i migdałowymi płatkami Wymieszaj sałatkę z dressingiem. Najlepiej na pół godziny przed jej podaniem, aby brukselka zdążyła skruszeć.
Podaj smażonego śledzia z surówką z brukselki, a dla bardzo głodnych proponuję dodatkowo ziemniaczane puree. Jeśli już się przekonaliście do brukselki w surówce to proponuję również surówkę z brukselki z domowym sosem winegret.
6 komentarzy
Interesujące połączenie smakowe ,super.
Polecam!
No ja z brukselką nie jestem za pan brat i narazie się nie skuszę, ale śledzika bardzo chętnie bo ten wygląda apetycznie…
Moi panowie też kręcą nosem, ale tłumaczę, że to samo zdrowie!
wow, przepis świetny! porywam ;)
Dziękuję!