Bardzo lubię awokado. Jem je jak jabłka, na kolację czy śniadanie, a nawet dodaję do wypieków. Dzisiaj proponuję Wam awokado nadziewane krewetkami. Często przyrządzam awokado w tej postaci na przyjęcia. Marynowane krewetki z mango, limonką i kolendrą przyrządzam wcześniej, natomiast awokado nadziewam tuż przed podaniem. Efektowna przekąska, małopracochłonna i bardzo smaczna.
Składniki:
na 4 porcje
2 awokado
100 g krewetek
1 małe czerwone chili
1 mango
2 łyżki grubo posiekanej kolendry
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sezamowego oleju
łyżeczka nasion sezamu do posypania
Obierz krewetki. Pokrój mango w kostkę, Pokrój na drobno chili i kolendrę. Wymieszaj wszystko z sezamowym olejem i sokiem z limonki. Dopraw solą. Przekrój awokado na pół, wydrąż pestkę i nadziej je marynowanymi krewetkami. Posyp sezamem.
1 Komentarz
Jak wiosennie!