Już za dwa dni pożegnamy 2021, a przywitamy 2022. Szykuję domowe party sylwestrowe. Będzie więc mnóstwo pysznego jedzonka, a wśród smacznych dań znajdzie się szybka przekąska z krewetek. Moja rodzina uwielbia wszelkie skorupiaki, więc mam szerokie pole do popisu. Potrawy z owoców morza nie są skomplikowane i praktycznie można je przygotować dosłownie w 10 minut. Tak szybko powstaje przekąska z krewetek z dodatkiem awokado i ogórka.
Przepis na przekąskę jest bardzo uniwersalny. Krewetki można dowolnie zamarynować. Ja lubię krewetki na ostro, więc do mojej marynaty dodałam sporo chili. Poza chili znajdziecie w niej kolendrę i sok z limonki z odrobiną miodu.
Przekąski powinny być niewielkie, taka na dwa gryzy. Mogą to być nadziewane pieczarki, przekąski z ciasta francuskiego, grillowane halloumi, czy serowe koreczki przeróżnej maści.
Do dzisiejszego przepisu wybrałam tygrysie krewetki. Są duże i mięsiste i idealnie pasują do mojej sylwestrowej przekąski.
Szybka przekąska z krewetek
12 sztuk
Składniki:
12 krewetek tygrysich, gotowanych lub surowych
12 plasterków zielonego ogórka
1 duże awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka nasion sezamu, opcjonalnie
Marynata do krewetek
1 łyżeczka pasty z chili
1 łyżka kolendry, drobno posiekanej
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka miodu
Przekąskę można przyrządzić z surowych lub gotowanych krewetek. Surowe krewetki należy najpierw usmażyć. Smażyć krótko, aż krewetki staną się różowe. Podanych składników przyrządzić marynatę, mieszając wszystko w misce. Dodać gorące i usmażone krewetki i doprawić solą lub odrobiną soi.
Jeśli używamy gotowanych krewetek to nie trzeba ich solić i wystarczy wymieszać z marynatą. Marynować krewetki przez 30 minut. Awokado zgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na plastrze ogórka ułożyć porcję awokado i udekorować jedną krewetką. Opcjonalnie można posypać nasionami sezamu.
1 comment
Taka przekąską sprawdzi się dobrze nie tylko na Sylwestra. Chyba już wiem, co podam moim gościom przy najbliższej okazji ;)