Czas przegryść śledzikiem wszystkie ostanie słodkości na blogu. Proponuję śledź marynowany z cebulą, a właściwie z trzema rodzajami cebuli, białą, czerwoną i porem. Śledź w occie, kwaśno słodki z ostrą cebulką od razu postanowi na nogi…Jak ja lubię śledzie!
Śledź marynowany
Składniki:
300 g śledzi solonych
1 czerwona cebula
1 biała cebula
10 cm pora
50 ml octu
250 ml wody
4 nasiona ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki cukru
sól do smaku
Dodatkowo
2 jajka
2 łyżki pasty kawiorowej
2 łyżki cremé fraiche
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie. Do śledzika proponuję ugotowane jajko i sos kawiorowy. Sos kawiorowy to sos z pasty kawiorowej i cremé fraiche. Wystarczy wymieszać składniki i już mamy gotowy sos.
Smacznego!
5 komentarzy
super zdjęcie! az zgłodniałam ;)
Bardzo elegancko podane!
Na Wigilię jak znalazł ;)
Pewnie tylko muszę zrobić kolejne
Najchętniej to byśmy te jajeczka zjadły, bo nie jesteśmy wielkimi fankami śledzi xD