Szybki obiad w tygodniu…Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam ją już ugotowaną ale w sałatce jest przepyszna.
Sałatka z brukselką
Składniki:
½ kg ziemniaków
1 gałązka rozmarynu
1 żółta cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
300 g salsiccia, surowa
½ kg brukselki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól i czarny pieprz do smaku
Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozpuść łyżkę masła i dodaj olej. Wsyp ziemniaki, posiekany czosnek i rozmaryn. Posól i smaż aż ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione. Przekrój brukselkę na pół i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brukselka powinna być al dente. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Brukselka zachowa wtedy swój piękny kolor. Rozgrzej resztę masła. Zdejmij flak z kiełbasy, pokrój ją na kawałki i usmaż. Pokrój cebule w krążki i dodaj do kiełbasy. Dodaj pieczarki i smaż aż pieczarki odparują. Dodaj do ziemniaków. Na tej samej patelni zrumień lekko brukselkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Ułóż na półmisku razem z sałatą.
4 komentarze
Wydaje się idealna na drugie śniadanie :)
Brunch
Uwielbiamy brukselkę i w takim miksie smaków musi smakować genialnie :D
Polecam!