Sałatka z brukselką i salsiccia

Szybki obiad w tygodniu…Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam ją już ugotowaną ale w sałatce jest przepyszna.

salatka_z_brukselka

Sałatka z brukselką

Składniki:

½ kg ziemniaków

1 gałązka rozmarynu

1 żółta cebula

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

250 g pieczarek

300 g salsiccia, surowa

½ kg brukselki

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

sól i czarny pieprz do smaku

brukselka_przepis

Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozpuść łyżkę masła i dodaj olej. Wsyp ziemniaki, posiekany czosnek i rozmaryn. Posól i smaż aż ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione. Przekrój brukselkę na pół i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brukselka powinna być al dente. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Brukselka zachowa wtedy swój piękny kolor. Rozgrzej resztę masła. Zdejmij flak z kiełbasy, pokrój ją na kawałki i usmaż. Pokrój cebule w krążki i dodaj do kiełbasy. Dodaj pieczarki i smaż aż pieczarki odparują. Dodaj do ziemniaków. Na tej samej patelni zrumień lekko brukselkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Ułóż na półmisku razem z sałatą.

przepis_brukselka

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.