Sałatka z pieczonych buraków przyrządzam często i bardzo różnie. W zależności co akurat mam pod ręką może to być sałatka buraczana z majonezem. Najbardziej jednak lubię pieczone buraki z zieloną sałatą i jakimś serem. Może to być chevre, ser owczy lub halloumi. Słodkie pieczone buraki świetnie pasują do solankowych serów zwłaszcza, kiedy je się poleje sosem winegret. Oczywiście nie jest tajemnicą, że pieczone buraki są smaczniejsze niż buraki gotowane. Jeśli już przyrządzam buraki, nieważne czy na sałatkę czy do marynowania to zawsze są to buraki pieczone.
Buraki pieczone – sałatka
Składniki:
½ kg buraków
sól morska gruboziarnista do posypania
2 lyżki oliwy
150 g sałaty, różne gatunki
150 g halloumi
3 łyżki pestek dyni
50 g macadamia orzechów
Sos winegret
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki winnego octu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Buraki obierz se skórki, pokrój na ćwiartki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop buraki oliwą i posyp solą morską. Piecz przez 40- 45 minut w zależności od wielkości buraków. Sałatę opłukaj, osusz i ułóż na półmisku. Na wierzchu połóż przestudzone buraki. Halloumi rozerwij na kawałki i usmaż na patelni. Ja smażyłam na grillowej. Dodaj ser do sałatki. Posyp całość pestkami dyni i macadamia orzechami. Składniki na dressing umieść w małej butelce, zamknij szczelnie i wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem. Smacznego!
7 komentarzy
ależ cudowne połączenie! kocham buraki i ser :)
DzięŻi Kochana!
Pyszne połączenie!!!
Dziękuję!
Ja się chyba nigdy do buraków nie przekonam, nie lubię ich i już ;)
Każdy ma jakieś żywieniowe upodobania…Ja uwielbiam buraki od dzieciństwa…Nie lubiłam kiedyś pomidorowej, teraz lubię…Nie mów nie…he, he…
uwielbiam wszystko co z burakami; super wygląda ta sałatka