Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków przyrządzam często i bardzo różnie. W zależności co akurat mam pod ręką może to być sałatka buraczana z majonezem. Najbardziej jednak lubię pieczone buraki z zieloną sałatą i jakimś serem. Może to być chevre, ser owczy lub halloumi. Słodkie pieczone buraki świetnie pasują do solankowych serów zwłaszcza, kiedy je się poleje sosem winegret. Oczywiście nie jest tajemnicą, że pieczone buraki są smaczniejsze niż buraki gotowane. Jeśli już przyrządzam buraki, nieważne czy na sałatkę czy do marynowania to zawsze są to buraki pieczone.

pieczone buraki

salatka_buraki

Buraki pieczone – sałatka

Składniki:

½ kg buraków

sól morska gruboziarnista do posypania

2 lyżki oliwy

150 g sałaty, różne gatunki

150 g halloumi

3 łyżki pestek dyni

50 g macadamia orzechów

Sos winegret

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki winnego octu

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

pieczone_buraki

Buraki obierz se skórki, pokrój na ćwiartki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop buraki oliwą i posyp solą morską. Piecz przez 40- 45 minut w zależności od wielkości buraków. Sałatę opłukaj, osusz i ułóż na półmisku. Na wierzchu połóż przestudzone buraki. Halloumi rozerwij na kawałki i usmaż na patelni. Ja smażyłam na grillowej. Dodaj ser do sałatki. Posyp całość pestkami dyni i macadamia orzechami. Składniki na dressing umieść w małej butelce, zamknij szczelnie i wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem. Smacznego!

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.