Sałatka z kozim serem, chrupiącymi orzechami i rukolą to pyszna przystawka na świątecznym stole i nie tylko. Uwielbiam kozi ser zarówno solankowy jak i kremowe chevre. Ma on specyficzny smak i świetnie pasuje z różnymi owocami i orzechami, stąd sałatka z kozim serem.
Oczywiście podstawą pysznej sałatki jest smaczny dressing, który podkreśla charakter sałatki. Do tego typu sałatek uwielbiam dressing z szalotką słodko kwaśny. jest w nim i ocet, sok z cytryny oraz miód. Sos podkręcam lekko czosnkiem. Taka sałatka idealnie pasuje do świątecznego indyka.
Dla smakoszy koziego sera polecam przepisy poniżej
Sałatka z jabłkiem, boczkiem i kozim serem
Sałatka energetyczna z kozim serem i quinoa
Sałatka z kaszy, buraków i sera
„A może zakupy spożywcze przez internet? Zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze i zamów produkty na ten przepis bez wychodzenia z domu!”
Sałatka z kozim serem
4 porcje
Składniki:
70 g rukoli
100 g koziego sera
50 g włoskich orzechów
10 physalis
10 mini fig suszonych
300 g pimientos de Padrón papryczek
2 łyżki oliwy
sól morska gruboziarnista
czarny pieprz do posypania, młotkowany
Dressing
2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
1 ząbek czosnku
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki winnego octu
1 łyżka soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
Zacznij od papryczek. Ułóż papryczki w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Papryczki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Teraz przygotuj dressing. Pokrój bardzo drobno szalotkę i wsyp do małego słoiczka. Wlej oliwę, ocet, sok z cytryny i miód. Dodaj czosnek, przeciśnięty przez praskę i sól do smaku. Zakręć słoik i wstrząśnij mocno. Pamiętaj, aby miód się dobrze rozpuścił.
Na półmisku ułóż osuszoną rukolę, pieczone papryczki physalis, figi, pokruszone orzechy i kozi ser. Posyp sałatkę pieprzem i polej dressingiem. Smacznego!