Sałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie odkrycie. Idealna sałatka na Sylwestra! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko i strawnie!
Sałatka z dyni
Składniki:
1 dynia piżmowa, ok. 400 g
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki oliwy
sól morska i pieprz do posypania
Dressing
2 łyżki oliwy
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka sherry
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo
100 g orzechów pekan
200 g koziego sera
150 g wędzonego boczku z indyka lub wieprzowego
100 g rukoli
Podziel dynię na pół, a potem każdą połówkę na ćwiartki. Usuń twardą skórkę i nasiona z miękkim miąższem. Pokrój dynię na grube plasterki. Polej oliwą, klonowym syropem i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piecz przez 40 minut. Dynia powinna być upieczona na al dente. Boczek zrumień na suchej patelni i ułóż na papierowym ręczniku. Opłucz rukolę i ułóż na półmisku. Na wierzchu poukładaj dynię, pokruszony boczek i kozi ser. Połam orzechy i posyp nimi sałatkę. Umieść wszystkie składniki w małym słoiczku, zakręć i wstrząśnij porządnie. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.
1 Komentarz
Z sherry? Nigdy nie robiłam takiego sosu. Muszę spróbować zrobić. :)