Bób – sałatka tabbouleh z bobem i fetą

Bób! Uwielbiam bób! Małżonek zresztą też, bo w Iranie jest on bardzo popularny. Latem często przyrządzam sałatki z bobem o choćby jak tabbouleh z bobem i fetą. Przepis na tabbouleh z bobem jest bardzo prosty. Jest to idealna sałatka na grillowe party, bo można ją przygotować wcześniej, praktycznie im wcześniej tym lepiej.

Oryginalne tabbouleh to sałatka z kaszą bulgur z mnóstwem ziół, przede wszystkim mięty i pietruszki. Odkryłam, że do tej sałatki można dodać nawet bazylię i oliwki. Lubię eksperymentować w kuchni. Często jest tak, że nie mam ochoty na zakupy, otwieram lodówkę, spiżarkę i odkrywam produkty, które mogę wykorzystać na poczekaniu. Tak właśnie oszczędzam, a przede wszystkim nie wyrzucam  jedzenia. Zwłaszcza, kiedy planuję dłuższy wyjazd to staram się opróżnić wszystko co mam w lodówce.

salatka_tabbouleh_przepis

Sałatka z tabbouleh z bobem i fetą jest właśnie wynikiem czystki w spiżarni. Zamiast kaszy bulgur wykorzystafiam białą kaszę gryczaną. Jest to smaczna sałatka, którą można zjeść jako wegetariański posiłek lub dodatek do mięsnego obiadu.

Tabbouleh z bobem i feta

Składniki:

ok. 350 g ugotowanego bobu, 500 g z łupinami

500 ml ugotowanej białej kaszy gryczanej

2 ogórki

250 g koktajlowych pomidorów

1 czerwona cebula

1 biała cebula

pęczek mięty pieprzowej

pęczek świeżej bazylii

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

mała puszka zielonych oliwek

200 g koziego feta

sól i czarny pieprz do smaku

tabboueh z bobem

Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i po przestudzeniu obierz. Opłukaj kaszę w zimnej wodzie, następnie wlej 0,5 l zimnej wody i gotuj kaszę przez 8 minut. Odcedź kaszę i włóż z powrotem do garnka. Zmniejsz temperaturę do 3 poziomu (kuchnia indukcyjna)  i gotuj kaszę jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z kuchni i odparuj kaszę. Wybierz kaszę widelcem do miski.

Pokrój ogórki w kostkę, pomidory przekrój na pół lub ćwiartki, cebule pokrój w piórka, dodaj do kaszy. Oderwij liście mięty i bazylii i posiekaj. Dodaj do reszty składników. Dodaj oliwę, sok z cytryny, oliwki, sól i czarny pieprz, Wymieszaj sałatkę i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrusz kozi ser i posyp nim sałatkę. Smacznego!

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *