Witam serdecznie! „…Chmury wiszą nad miastem…ciemno i spać nie mogę…” Pamiętacie tą piosenkę, którą śpiewała kiedyś Kora? Cudna pieśń i jakże adekwatna do dzisiejszego dnia. Zimno, ponuro, deszczowo i bardzo smutnie…Jestem z Tobą rodzino w tym ciężkim dniu…
Jak zwykle kiedy chcę się odprężyć krzątam się po kuchni. Dzisiaj polecam pyszną i pożywną sałatkę z różnych gatunków fasoli. Sałatka z fasoli lekko zaostrzona, która może postać w lodówce przez kilka dni.
Sałatka z fasoli podaję z chlebkiem z dodatkiem pokruszonego owczego sera lub jako dodatek do grillowanych mięs. Dla wszystkich, którzy wystrzegają się pieczywa polecam sałatkę z dodatkiem zielonej sałaty np. rukoli.
Jeśli lubicie sałatki z fasoli to polecam również sałatkę z czarnej fasoli. Lubię dodawać fasolę również do surówek. Coleslaw z czerwoną fasolę należy do ulubionych.
Sałatka z fasoli
Składniki:
na 4 porcje
- po 100 ml różnych gatunków fasoli, u mnie czarna, biała, pinto i czarne oko, niegotowanej
- 2 łyżki winnego octu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona chili, pokrojona w drobną kostkę
- 10 cm pora, cienko pokrojonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych świeżych ziół, u dzisiaj tymianek
- sól wedle smaku
- 3 łyżki pokruszonego owczego sera typu feta
Wykonanie:
- Wszystkie fasole namocz na noc, a na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie, każdą oddzielnie. Zalecam oddzielne gotowanie, bo fasole wymagają różnego czasu gotowania. Poza tym kolorowe fasole farbują, zwłaszcza czarna.
- Odcedź poszczególne fasole i ostudź. Wymieszaj lekko fasolę z porem, chili i czosnkiem, a następnie z octem i oliwą. Dopraw solą w razie potrzeby.
- Podaj sałatkę posypaną owczym serem.
7 komentarzy
Świetny przepis :) szukam właśnie pożywnych sałatek do pracy i taka pasuje świetnie :)
No właśnie ! Do pracy w sam raz!
Bardzo fajny pomysł napewno spróbuję
A proszę!
Podoba mi się bardzo taka sałatka!
Polecam Pati!
aż chce się zjeśc ;)