Szykowałam się na te rogaliki od dawna…A to śliwek zabrakło, migdały trzeba było zaparzyć i obrać, uprażyć i zmielić…No trochę zachodu z tymi rogalikami było, ale nie żałuję, bo rogaliki ze śliwkami i migdałami są przepyszne.
Ostatnio oglądałam Martę Stewart i postanowiłam odwiedzić jej blog. Znalazłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować, bo wydawał mi się taki inny. Nie omyliłam się. Te kruche mini rogaliki są wyśmienite! Suszone śliwki z migdałami to wspaniałe nadzienie. Użyłam tutaj amerykańskich wędzonych śliwek, bardzo soczystych o charakterystycznym smaku…pycha.
Przepis na mini kruche rogaliki ze śliwkami i migdałami
Składniki:
na 16 rogalików
Kruche ciasto
- 120 g masła
- 150 g ricotta
- 200 g mąki
- szczypta soli
Nadzienie śliwkowo migdałowe
- 150 ml amerykańskich wędzonych śliwek
- 2 łyżki whisky
- 30 g mielonych migdałów
- 60 g cukru
Dodatkowo
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Masło pokrój w kostkę. W misce rozetrzyj z serem. Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Zrób kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 4 godziny.
- Przez ten czas namocz śliwki w whisky.Zmiksuj śliwki, dodaj zmielone migdały, uprzednio uprażone, cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm i grubości 3 mm. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozsmaruj nadzienie, a następnie posyp zmielonymi migdałami. Okrągłym nożem do pizzy podziel koło na 16 trójkątów.
- Zwiń trójkąty w rogaliki, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Piecz rogaliki na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut.
8 komentarzy
jakie sliczne
Dziękuję Iza!
są cudowne :D ile nadzienia!
No takie lubię!
Przepyszne nadzienie!
Też mi bardzo smakuje!
Ale zgrabniutkie te rogaliki….:))
Ciekawe nadzienie….całość niezwykłe kuszaca….:)
O dziękuję!