Szarlotka! Kto jej nie lubi! Jabłka to moje ulubione owoce również w wypiekach. Szarlotkę uwielbiam! Dziś kolejne jabłkowy wypiek, krucha szarlotka z budyniem.
Tylko gdzie kupić budyń w Szwecji… Jest i na to sposób – budyń domowej roboty.
Ciasto kruche i pyszne, nie przyznam się ile kawałków zjadłam…Jak tu nie lubić szarlotki, kiedy tak pięknie pachnie i cudownie smakuje. Dla smakoszy szarlotki proponuję również skorzystać z tego przepisu, szarlotka orzechowa z pianką.
Krucha szarlotka z budyniem
Składniki:
16 porcji, forma o wymiarach 20 cm x 30 cm
Kruche ciasto
450 g mąki
225 g masła
180 g cukru
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki gęstego jogurtu
szczypta soli
Nadzienie
1 kg kwaśnych jabłek
2 waniliowe budynie bez cukru
750 ml mleka
5 łyżek cukru
cukier puder do posypania
Zimne masło połącz z mąką, solą i cukrem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj jajko, żółtka i jogurt. Połącz lekko, nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Podziel ciasto na dwie równe części i schłodź w lodówce przez najmniej dwie godziny.
Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Pokrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Ugotuj budyń. Do małego rondelka wlej 0.5 litra mleka i zagotuj. W reszcie mleka rozpuść budynie z cukrem. Wlej do gotującego mleka stale mieszając. Gotuj budyń aż zacznie gęstnieć i bombelkować.
Kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach foremki. Ułóż ładnie jabłka wzdłuż dłuższego boku, a potem rozprowadź gorący budyń. Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch ciasta.
Piecz szarlotkę na 175ºC (termoobieg) przez 40 minut. Pod koniec pieczenia jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumieni przykręć piekarnik. Wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie posyp cukrem pudrem.
22 komentarze
bardzo lubię to ciasto :)) Gosiu jakie cudne zdjęcia az nabrałam też na nią ochoty
Dziękuję Iza!
Ale mi narobiłaś ochoty na szarlotkę :) !!!
To dobrze!
Przepiękna!
Chciałoby się sięgnąć po kawałek…
Dziękuję Aniu! Tak, bardzo pociągająca szarlotka
wygląda rewelacyjnie, uwielbiam takie ciasta:d
Ja też!
Ależ smkowita i w pięknej stylizacji na dodatek!
Dziękuję Pati!
Szarlotka z budyniem to zdecydowanie moja ulubiona :) Pyszności :)
No niezłe to ciacho!
Piękna, i piekne zdjęcia:) Moim zdaniem ciasta na kwaśnej śmietanie, jogurcie czy maślance sa jednymi z najlepszych!
Dziękuję Aga!
Świetne <3 Musze spróbować ten przepis :)
Zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/ :)
Polecam! zaraz wpadam do Ciebie!
Mmmm… palce lizać :) , a blaszka jakie ma mieć wymiary?
20 cm na 30 cm
Jeżeli ktoś posiada piekarnik bez termoobiegu ,to w jakiej temp. i jak długo ma piec?
Asiu 15 stopni więcej. Czas zależy od piekarnika. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor
Hmm wygląda przepięknie! Ależ mi narobiłaś ochoty na ciastko!
Wlasnie robie ją i mam nadzieje ze wyjdzie taka piekna jak Tobie ;)